Kiparsko delavnico letos posvečajo 300. obletnici tolminskega punta. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Kiparsko delavnico letos posvečajo 300. obletnici tolminskega punta. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Sajeta
V sklopu kampa bodo z Društvom humanistov Goriške pripravili tudi okroglo mizo z naslovom Slovenska kultura v prihodnosti: Nujnost aktivizma Foto: MMC RTV SLO/Blaž Kosovel
Sajeta
Korenine Sajete segajo v konec 90. let, ko so organizirali sklop delavnic, pozneje pa te nadgradili z glasbenim programom, s katerim so želeli prestopiti običajne žanrske omejitve in povezati inovatorje s področja rocka, etna, eksperimenta, džeza in drugih zvrsti. Foto: Sajeta.org

Predtem bodo v sredo predvajali 14-minutni film o dosedanjih izvedbah Sajete in predstavili projekt Bogdana Sobana Generative Art. Tmiski madrigalisti bodo na Mestnem trgu v Tolminu predstavili novo zgoščenko, dogajanje pa se bo nato preselilo na Sotočje.
Festival, ki bo potekal do 29. julija, se bo v četrtek nadaljeval s koncertom srbsko-britanske zasedbe Arhai, katere cilj je raziskovanje balkansko etnoglasbe. Sledil bo nastop skupine Kabinet cudes Brutka Bimbica, s harmonikarjem in vokalistom Bratkom Bibicem, saksofonistom in flavtistom Vaskom Atanasovskim in Polono Janežic na klavirju.
Petek je rezerviran za sodobni džez, ki ga bo najprej uvedla italijanska skupina The Homesweepers, zatem pa oder prevzela mednarodna zasedba Elkro, v kateri igrajo slovenski saksofonist Boštjan Simon, norveški kitarist Stephan Meidell, bobnar Louis Candeias in kontrabasist Hugo Antunes iz Portugalske. Večer bo sklenil duo violinskega virtuoza Alexandra Balanescuja in Zlatka Kaučiča na bobnih in tolkalih.
Tadej Stolic, eden od organizatorjev, napoveduje izredno raznovrsten program, v katerem bo vsak, ki je že kdaj bil na taboru, pa tudi tisti, ki se ga bo letos udeležil prvič, našel nekaj zase. Kot pravi, se v soboto obeta elektronski psihedeličen večer, kot enega od vrhuncev letošnjega kampa pa bi izbral nastop nemškega ambientalnega elektronika Jana Jelinka. Sobotni večer se bodo obiskovalci prepustili še glasbi Dubzille in madžarske zasedbe Meszecsinka.

Celoten program tabora Sajeta najdete tukaj.

Od scenografije do kiparjenja
Tabor se z ustvarjalnimi delavnicami odpira in v nedeljo, ko bodo predstavili na teh delavnicah nastala dela, tudi sklepa. V seriji delavnic so letos med drugim pripravili takšno iz scenografije, ki jo bosta vodila mentorja Marko A. Kovacic in Brane Ždrale. Fotografsko delavnico bo vodil Jernej Humar, otroško-glasbeno pa Samo Kutin. Kiparska delavnica, ki jo vodi Dušan Gerlic, na njej pa gostujeta tudi kiparja Boštjan in Vasja Kavčič, je letos posvečena 300-letnici tolminskega punta. Nastale kipe bodo podarili mestu Tolmin.