Bo pisanje glasbe kdaj pravično poplačano? Foto: Reuters
Bo pisanje glasbe kdaj pravično poplačano? Foto: Reuters

Z novelo zakona o avtorskih in sorodnih novicah, ki uzakonja arbitražo v sporih med imetniki avtorskih pravic in njegovimi uporabniki je Državni zbor le implementiral evropske direktive, a že to vzbuja upanje, da se bo vprašanje avtorskih pravic nekoč uredilo tudi pri nas.

Zavajajoče poročanje
Dogodki ob sprejemanju novele so po sodbi SAZAS-a pokazali, da je področje avtorskih pravic pri strokovni, politični in splošni javnosti podcenjeno. Primer tega odnosa naj bi bilo tudi površno poročanje medijev o tej temi. Javna občila so tako celo zavajala javnost, kot se je izkazalo ob navajanju zavajajočih primerjav tarif, ki jih morajo uporabniki plačevati lastnikom avtorskih pravic. Ta navajanja so namreč Slovenijo prikazala kot državo, v kateri je uporaba vsebin lastnikov avtorskih pravic najdražja v Evropi, kar pa ne drži. Celo predstavniki uporabnikov glasbe so priznali, da ne morejo zagotoviti, da se podatki točni, a so jih mediji vseeno objavili.

Avtorji glasbe kot pomemben element dogovarjanja o avtorskih pravicah izpostavljajo dialog med avtorji in uporabniki glasbe. Skozi ta proces komunikacije bi se moral vzpostaviti sistem avtorskih pravic in višina tarif. SAZAS je še napovedal, da bo do poletja predstavil lasten predlog sistema urejanja avtorskih pravic.