Na programu srečanja je tudi vzpostavitev novega kulturnega programa Kultura 2007. Foto: RTV SLO
Na programu srečanja je tudi vzpostavitev novega kulturnega programa Kultura 2007. Foto: RTV SLO
Zastava Evropske unije
Simoniti poudarja, da mora med državami EU-ja potekati kulturni dialog. Foto: RTV SLO
V evropskih institucijah sodelujejo tudi slovenski politiki. Foto: RTV SLO

Prestolnica Litve bo po širitvi evropske povezave 1. maja lani prva nova članica EU-ja, ki bo gostila prestolnico kulture. Ministri so na zasedanju dopolnili postopke izbiranja kulturnih prestolnic, saj naj bi države za izbiro mesta med zainteresiranimi mesti izvedle nacionalno tekmovanje.

Prestolnica bo zmagovalka tekmovanja
Ministri so na zasedanju dopolnili postopke izbiranja kulturnih prestolnic, saj naj bi države za izbiro mesta med zainteresiranimi mesti izvedle nacionalno tekmovanje. Poleg tega so kulturni ministri dosegli delni politični dogovor o programih Media 2007 in Kultura 2007, ki začrtujeta avdiovizualno in kulturno področje med letoma 2007 in 2013, vendar pa bosta programa potrjena le, če bodo aktivnosti dobile tudi finančno podporo za to obdobje.

Simoniti za medkulturni dialog
Slovenski minister za kulturo Vasko Simoniti je izpostavil spodbujanje medkulturnega dialoga, ki je eden od ciljev programa Kultura 2007. Prav leto 2008, v katerem bo Slovenija predsedovala Evropski uniji, pa bo tudi leto medkulturnega dialoga. Ob robu zasedanja je slovenski minister poudaril tudi, da mora Slovenija že zdaj začeti izbirati kraj, ki bo leta 2012 evropska prestolnica kulture. Čeprav bo Slovenija skupaj s Portugalsko gostila evropsko kulturno prestolnico šele čez 7 let, je slovenski minister za kulturo prepričan, da mora Slovenija že konec prihodnjega leta začeti postopek izbire kraja, saj mora štiri leta pred dogodkom sporočiti, katero mesto bo prestolnica.

Digitalna knjižnica do 2010?
Na srečanju je beseda tekla tudi o vzpostavljanju digitalne knjižnice, ki bi bila dostopna prek spleta, vendar ima projekt še nekaj nerešenih vprašanj, kot so avtorske pravice, financiranje ter vprašanje jezikov in prevodov. Evropska komisija si je zadala cilj, da bi digitalna knjižnica postala realnost do leta 2010.

Danes bodo ministri govorili o vseživljenjskem učenju in podprogramih Socrates, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig in Jean Monnet. Slovenijo bo na tem delu zasedanja zastopal minister za šolstvo Milan Zver.