Med 25 finalistov za evropsko nagrado za urbani javni prostor so se uvrstili tudi Slovenci, in sicer z urbano rešitvijo Velenjska promenada avtorjev Enota arhitekti. Foto: Enota arhitekti/Miran Kambič
Med 25 finalistov za evropsko nagrado za urbani javni prostor so se uvrstili tudi Slovenci, in sicer z urbano rešitvijo Velenjska promenada avtorjev Enota arhitekti. Foto: Enota arhitekti/Miran Kambič
Matevž Čelik
“Velenjska promenada, ki so jo načrtovali Enota arhitekti, se je v konkurenci skoraj 300 projektov uvrstila med 25 najboljših. To je velik uspeh, saj številne evropske države intenzivno investirajo v javne prostore ter za nove parke, trge, ulice in nabrežja namenjajo znatno višja sredstva, kot so običajno na voljo pri nas," je med drugim povedal Matevž Čelik, ki je bil v žiriji. Foto: Peter Giodani/MAO
Nabrežje Ljubljanice
Pred štirimi leti je glavno nagrado prejela Prenova nabrežij reke Ljubljanice. Foto: BoBo

Nagrado so podelili urbanima rešitvama, ki sta nastali v poljskem mestu Ščečin in majhnem katalonskem mestu Caldes de Montbui. Med finaliste, ki so jih v prvem krogu izbrali med 276 kandidati iz 33 držav, so se uvrstili tudi Slovenci, in sicer z urbano rešitvijo Velenjska promenada avtorjev Enota arhitekti.

Žirijo je sestavljalo devet arhitektov in direktorjev vidnih evropskih arhitekturnih ustanov, med njimi tudi Matevž Čelik iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO).

Soglasna uvrstitev promenade med finaliste
"Velenjska promenada /.../ se je v konkurenci skoraj 300 projektov uvrstila med 25 najboljših. To je velik uspeh, saj številne evropske države intenzivno investirajo v javne prostore ter za nove parke, trge, ulice in nabrežja namenjajo znatno višja sredstva, kot so običajno na voljo pri nas. Med nominirance smo Velenjsko promenado v strokovni žiriji uvrstili soglasno. Ta uspeh ponovno dokazuje, da v Sloveniji vse bolj razumemo pomen javnih prostorov za uspešen razvoj mest in da smo sposobni izvesti vrhunske projekte," je povedal Čelik.

Evropska nagrada za urbani javni prostor velja za odličen prikaz evolucije evropskega javnega prostora v zadnjih petnajstih letih. Predvsem izpostavlja pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest ter zagovarja in spodbuja razvoj javnega in urbanega prostora, ki dela skupno življenje v mestih prijetnejše. Leta 2012 je glavno nagrado prejela Prenova nabrežij reke Ljubljanice. V dvanajstih letih, odkar podeljujejo nagrado, je bilo predstavljenih okoli 1.300 projektov iz več kot 600 evropskih mest.

Sprememba navad, ki se odraža v prostoru
Nagrada je šla v roke Poljakov za izgradnjo zgodovinskega muzejskega mesta pod klančino Trga solidarnosti v mestu Ščečin, s katerim se soočajo s svojo nemško preteklostjo in spominom na krvavo zatrte demonstracije ladjedelniških delavcev leta 1970. Ta trg obnavljajo že dalj časa in ga želijo z novimi vsebinami približati ljudem.

Nagrado si delijo s Španci oziroma Katalonci, ki so jo prejeli za obnovitev starega namakalnega sistema v ruralnem mestecu Caldes de Montbui, povezanega s termalnimi izviri. Obnovitev so izvedli po dolgih letih zanemarjenosti in onesnaženosti tega sistema. Zdaj so mu dali nov namen, saj so ga povezali s starimi terasami s sadovnjaki in celotno področje povezali s sistemom javnih prostorov. Na ta način so ustvarili neke vrste park-sadovnjak-vrt, kar je koristno za sicer ruralno okolje, kjer pa se s poljedelstvom ukvarja le še malokdo.

Čelik je ta projekt izpostavil kot še posebej zanimiv, saj opozarja, da potrebuje podeželje skoraj bolj kot mesta konkreten odziv na spremenjen način življenja skozi ustrezne projekte.

Finalni projekti na popotovanju po Evropi
25 finalnih urbanih rešitev bo v okviru posebne razstave prihodnji dve leti potovalo po evropskih mestih. Dela bodo objavljena tudi v spletnem arhivu Public Space, ki vsebuje najboljše projekte od leta 2000, ko je bila nagrada ustanovljena.