Paleolitske risbe, na katerih so upodobljeni živali, ljudje in človeške roke, so domnevno služile za lovske obrede. Foto: EPA
Paleolitske risbe, na katerih so upodobljeni živali, ljudje in človeške roke, so domnevno služile za lovske obrede. Foto: EPA
Reprodukcijo stenskih poslikav iz jame si je v obdobju, ko je bila Altamira zaprta, ogledalo okoli 2,5 milijona obiskovalcev. Foto: EPA

Jami, v kateri so svetovno znane risbe iz prazgodovine, namreč vročina in vlaga, ki spremljata vstop ljudi v prostor, zelo škodujeta.

Španska ministrica za kulturo Angeles Gonzalez-Sinde je napovedala, da bo jama znova na ogled konec letošnjega leta. Obiskovalci so si po letu 2002, ko so jamo zaprli, lahko ogledovali le njeno repliko. To si je ogledalo okoli 2,5 milijona turistov.

"Človeški faktor" jami škoduje
Posebna skupina strokovnjakov mora še določiti, kolikšno število obiskovalcev je še dopustno, da ne bi (preveč) poškodovali prazgodovinskih risb, za katere domnevajo, da so stare od 14.000 do 20.000 let. Jamo so odkrili v poznem 19. stoletju, v 70. letih 20. stoletja pa je postala pravi turistični magnet in pritegnila 3.000 obiskovalcev na dan.

Že večkrat so jamo občasno zaprli za javne oglede, ker je izdihani ogljikov dioksid človeških množic škodoval risbam na jamskih stenah. Znanstveniki so odkrili zelene plesnive madeže na slikah v osrednji dvorani, kjer je z rdečo in črno barvo naslikanih 21 bizonov.

Paleolitske risbe, na katerih so upodobljeni živali, ljudje in človeške roke, so domnevno služile za lovske obrede. Altamira, ki leži blizu mesta Santillana del Mar na severu Španije, je od leta 1985 uvrščena na svetovni seznam kulturne dediščine Unesca.

Gluha ušesa za svarila znanstvenikov
Aprila letos so španski znanstveniki oblastem svetovali, naj jama ostane zaprta. "Ljudje, ki gredo v jamo, se tam premikajo, dihajo in se potijo," je opozorila raziskovalka Mariona Hernandez-Marine. A upravniki jame so se odločili za ponovno odprtje, saj naj bi imele jame preveliko zgodovinsko vrednost, da bi bile zaprte.

"Altamira je adut, brez katerega ne moremo," je povedal predsednik španske regije Kantabrija, Miguel Angel Revilla. Podal je primera, ko je moral zavrniti željo nekdanjega francoskega predsednika Jacquesa Chiraca, ki si je hotel ogledati jamo, pred kratkim pa je brez ogleda jame ostal tudi mehiški predsednik Felipe Calderon. Revilla zdaj predlaga, da bi na ogled jame povabili ameriškega predsednika Baracka Obamo.