Gusar Črnobradec je bil navdih za številne knjige in filme, med katerimi je tudi dokumentarni igrani film National Geographica Blackbeard: Terror at Sea iz leta 2006. Foto: National Geographic
Gusar Črnobradec je bil navdih za številne knjige in filme, med katerimi je tudi dokumentarni igrani film National Geographica Blackbeard: Terror at Sea iz leta 2006. Foto: National Geographic
Za na fotografiji prikazano najnovejšo najdbo z ladje Queen Anne's Revenge arheologi menijo, da so najdeni držaj meča pustili na ladji, ker za pirate ni bil dovolj zanimiv ali pa je bil nedostopen in očem skrit. Foto: National Geographic

Po mojem mnenju je verjetno, da je to Queen Anne's Revenge. Ne vem pa, ali je to mogoče neovrgljivo dokazati. Gre za gusarsko in ne trgovsko ladjo, zato ne bomo našli napisa z imenom ali česa podobnega."

Arheolog Roger Smith
Ladja Queen's Ann Revenge
Na razbitini ladje, ki je po vsej verjetnosti Črnobradčeva Queen Anne's Revenge, so našli dvanajst topov in sidra za 350-tonsko ladjo.
Posadke trgovskih ladij so se pogosto vdale kar brez boja, ko je Črnobradec izobesil svojo zastavo. Foto: National Geographic

Je pred kratkim med ladijskimi razbitinami najdeni držaj meča pripadal prav njemu? Pred kratkim so novo najdbo predstavili javnosti, a verjetno ne bomo nikoli zagotovo vedeli, ali se je držaja z ladje držal prav meč gusarja Edward Teacha ali Thatcha iz 18. stoletja, bolj znanega pod vzdevkom Črnobradec.

Zelo verjetno je, da gre za Črnobradčevo ladjo
Ko je Črnobradčeva ladja leta 1718 nasedla na sipino v bližini mesta Beaufort v ameriški zvezni državi Severna Karolina, jo je posadka sicer zapustila, a je verjetno še kakšno leto ostala nad vodo, preden se je sesedla in dokončno razpadla. "V vsakem primeru so imeli gusarji dovolj časa, da so lahko z ladje odnesli vse, kar se jim je zdelo vredno vzeti," pravi arheolog David Moore, ki sodeluje pri projektu reševanja ostankov z ladje Queen Anne's Revenge. Njegova kolegica, konservatorka Wendy Welsh, meni, da so najdeni držaj pustili na ladji, ker za pirate ni bil dovolj zanimiv ali pa je bil nedostopen in očem skrit.

Razbitina ladje v zalivu Beaufort že od odkritja leta 1996 vzbuja veliko pozornosti. Čeprav so se na začetku pojavljali dvomi, da gre res za Črnobradčevo Queen Anne's Revenge, so arheologi skozi leta zaradi najdb postajali o tem vedno bolj prepričani. Tudi zapisi o razbitinah na tem področju so presenetljivo podrobni in vsebujejo tudi poročila o ladjah, izgubljenih desetletja pred Queen Anne's Revenge, tudi v veliko bolj odročnih predelih. "Imamo obsežne zgodovinske zapise in ne obstajajo nikakršni dokazi, da bi se še kakšna druga ladja s podobno oborožitvijo v 18. stoletju potopila v teh vodah," pravi Mark Wilde-Ramsing, vodja projekta raziskovanja razbitine ladje Queen Anne's Revenge. "Na tem področju so živeli ljudje in kakšna druga razbitina te velikosti ne bi ostala nepopisana. Beaufort je bila manjša ribiška vasica. Na tem področju je bila le peščica ladij takšne velikosti," še dodaja Wilde-Ramsing.

"Po mojem mnenju je verjetno, da je to Queen Anne's Revenge. Ne vem pa, ali je to mogoče neovrgljivo dokazati. Gre za gusarsko in ne trgovsko ladjo, zato ne bomo našli napisa z imenom ali česa podobnega," težave pri identificiranju ladje opisuje floridski arheolog Roger Smith.

V imenu kraljice Ane, proti Nemcu Juriju
Črnobradčeva gusarska kariera je trajala le dve leti, a je v tem času postal eden izmed najbolj znanih morskih razbojnikov v zgodovini. Rodil se je kot Edward Teach (ali Thatch), verjetno pred letom 1690. Piratskega posla se je učil kot del posadke pod poveljstvom Benjamina Hornigolda, ki je Črnobradcu do leta 1716 zaupal celo lastno ladjo. Skupaj sta novembra 1717 zajela dobro oboroženo francosko ladjo Concorde in jo preimenovala v Queen Anne's Revenge. Kmalu zatem je Hornigold sprejel pomilostitev britanske vlade in sklenil gusarsko kariero. V šestih mesecih je Črnobradec postal najbolj zloglasen razbojnik na območju.

Vpogled v življenje na njegovi ladji dajejo tudi najmanjši najdeni predmeti, kot je del kozarca, ki so ga datirali v leto 1714 ali 1715, ko je Veliki Britaniji vladal kralj Jurij I., ki je nasledil kraljico Ano. Kozarec je bil narejen v spomin Jurijevega ustoličenja, a za gusarje na Queen Anne's Revenge (Maščevanje kraljice Ane) je verjetno imel drugačen pomen. "Lahko si zamislimo te gusarje, ki so ladje napadali v imenu in z dovoljenjem kraljice Ane. Ko je umrla, pa je kralj postal ta Nemec. To so uporabili kot izgovor, da so napadali kogar koli – tudi svoje, britanske ladje. Lahko si zamislimo, kako so s tem kozarcem na verjetno zanimiv način nazdravljali kralju Juriju," slikovito zgodovinsko ozadje Črnobradčevega življenja opisuje vodja projekta Wilde-Ramsing.

Dober vzdevek za večno slavo
Črnobradec je plenil ob obali kolonialnih ZDA in v Karibskem morju, največkrat so bile njegova tarča trgovske ladje, nekoč pa je za talca vzel kar celotno mesto Charleston v zvezni državi Južna Karolina. Gusarji so pri napadu na ladjo običajno najprej skušali določiti, kateri državi pripada. Potem so izobesili zastavo te države, da bi jih "plen" zamenjal za prijateljsko ladjo. Ko so se trgovski ladji približali, so v zadnjem trenutku izobesili Črnobradčevo zastavo in napadli.

Črnobradec je ladjo Queen Anne's Revenge vodil do junija 1718, ko je, morda celo nalašč, nasedla na sipini v zalivu Beaufort. Nekateri zapisi namigujejo, da je tako Črnobradec želel razbiti svojo od 300 do 400 mož veliko posadko in najboljši del plena zadržati zase. Že jeseni istega leta je Črnobradec z novo ladjo znova plul in ropal. Guverner Virginie, Alexander Spotswood, je poslal dve ladji pod poveljstvom Roberta Maynarda iz kraljeve mornarice, da bi se nevarnega gusarja dokončno znebili. Črnobradec je bil ubit 22. novembra 1718 v bitki z britansko mornarico pri zalivu Ocracoke v Severni Karolini. Kot opozorilo drugim gusarjem so Črnobradcu odsekali glavo in jo obesili na premec Maynardove ladje. Maynard je iskal domnevni Črnobradčev zaklad, a našel le zaloge in pisma. Skrivnost Črnobradčevega zaklada, če je ta res obstajal, je slavni gusar odnesel v grob.

Davida Moora, arheologa in kuratorja Pomorskega muzeja Severne Karoline pogosto sprašujejo, zakaj se ljudje Črnobradca še vedno spominjajo, medtem ko so številni drugi gusarji potonili v pozabo. "Po navadi odgovorim, da zaradi vzdevka. Črnobradec. To si je lahko zapomniti," odgovarja Moore.

Po mojem mnenju je verjetno, da je to Queen Anne's Revenge. Ne vem pa, ali je to mogoče neovrgljivo dokazati. Gre za gusarsko in ne trgovsko ladjo, zato ne bomo našli napisa z imenom ali česa podobnega."

Arheolog Roger Smith