Na slovesnosti v predsedniški palači je predsednik Borut Pahor odlikovanja podelil štirim priznanim likovnim umetnikom in Društvu slovenskih skladateljev. Foto: Bobo
Na slovesnosti v predsedniški palači je predsednik Borut Pahor odlikovanja podelil štirim priznanim likovnim umetnikom in Društvu slovenskih skladateljev. Foto: Bobo
Karel Zelenko
Karel Zelenko je odlikovanje prejel za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje. Foto: Bobo
Štefan Planinc
Štefan Planinc velja za enega najpomembnejših slovenskih slikarjev fantastične in nadrealistične figuralike ter za mojstra knjižne ilustracije. Planinčeva ustvarjalnost gledalca popelje v povsem nova, tuja vsemirja: v misteriozen svet fantastike, podzavesti in domišljije. Foto: Bobo
Društvo slovenskih skladateljev je red za zasluge prejelo za 70-letni prispevek k oblikovanju slovenskega glasbenega življenja in nacionalne glasbene identitete.
Društvo slovenskih skladateljev je red za zasluge prejelo za 70-letni prispevek k oblikovanju slovenskega glasbenega življenja in nacionalne glasbene identitete. Foto: Bobo

Zelenku gre odlikovanje za samosvoj umetniški pristop in družbeno angažirano ustvarjanje. Umetnik je eden najuglednejših pripadnikov ljubljanske grafične šole. Velja za umetniškega samohodca, ki je razvijal samosvoj slikarski izraz preciznega figuralika in miniaturnega realista kljub drugačnim smernicam. Umetnikov opus je posvečen socialnim tematikam, ki skozi igrivo, poetično, a tudi ironično ali celo sarkastično govorico izraža globok humanizem in nevsiljivo angažiranost umetnika, preberemo v utemeljitvi. Umetnik je v svoji zahvali dejal, "da je njegov čudaški, negotov in nepredvidljiv, saj nikoli ne veš, kaj bo iz dela nastalo".

Ustvarjalna pot nenehnega hrepenenja
Slikar in ilustrator Planinc je nagrajen za bogato ustvarjalno pot nenehnega hrepenenja. Velja za enega najpomembnejših slovenskih slikarjev fantastične in nadrealistične figuralike in za mojstra knjižne ilustracije. Planinčeva ustvarjalnost gledalca popelje v povsem nova, tuja vsemirja: v misteriozen svet fantastike, podzavesti in domišljije. Ob prevzemu je dejal, da prevzema odlikovanje "kot pošten garač, ki je vedno težil k temu, da bi v svoja dela vnašal občutja, ki so ga ob delu prevevala".

Neumorna iskrenost izvirnega izraza
Makuc, eden najbolj prepoznavnih slovenskih umetnikov z izvirnim in izpiljenim likovnim svetom, je nagrajen za izjemen opus in neumorno iskrenost izvirnega ustvarjalnega izraza. Po četrtstoletnem delu izključno s tiskanjem grafik, sprva lesorezov, potem jedkanic in akvatint, se je posvetil slikarstvu, pozneje pa tudi izdelavi tapiserij in kiparstvu. V umetnikovem imenu je odlikovanje prevzel njegov sin Vlado Makuc, ki je poudaril, da je oče počaščen nad priznanjem, ki bo zavzelo posebno mesto med nagradami.

Umetnost od človeka za človeka
Septembra umrli Stojan Batič, ki je s svojim značilnim slogom slovenskemu kiparstvu 20. stoletja dal močan avtorski pečat, je bil nagrajen za obsežen ustvarjalni opus in še posebej za monumentalno spomeniško izraznost. Njegove parkovne plastike, kot so Urška in povodni mož, spomenik kmečkim uporom, Ojdip in Pan, so široko prepoznavne, prav tako spomeniki NOB-ju. Velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva, ki je verjel, da mora biti umetnost delana od človeka za človeka.

Kiparjeva hči Jerneja, ki je odlikovanje prevzela skupaj s sestro Vesno Batič Maier, je dejala, da je priznanje eno izmed številnih, ki jih je prejel letos, le da tega ni več dočakal.

Iz skladateljeve intime note zaplavajo v javni prostor
Društvo slovenskih skladateljev je nagrajeno za 70-letni prispevek k oblikovanju slovenskega glasbenega življenja in nacionalne glasbene identitete. Društvo, ki danes šteje 130 članov, je v 70-letnem obdobju s prizadevanjem za promocijo slovenske glasbene ustvarjalnosti in njeno ustrezno umestitev v izobraževalne sisteme bistveno preseglo vlogo organizacije, ki skrbi za stanovske potrebe. Uvrstilo se je med ključne sooblikovalce slovenskega glasbenega življenja, kulturne politike in nacionalne glasbene identitete, še piše v obrazložitvi. Predsednik društva Nenad Firšt je ob prevzemu poudaril, da glasba skladateljev nastaja v intimi, ko pa zaide v javni prostor, je odvisna od drugih, tu ima svojo vlogo tudi društvo.