Postavitev razstave Alma M. Karlin - Poti v Pokrajinskem muzeju Celje je Kseniji Baraga prinesla priznanje za oblikovalske presežke za poletje. Foto: Pokrajinski muzej Celje
Postavitev razstave Alma M. Karlin - Poti v Pokrajinskem muzeju Celje je Kseniji Baraga prinesla priznanje za oblikovalske presežke za poletje. Foto: Pokrajinski muzej Celje
Bošrtnikovo srečanje
Danijela Grgič je nagrajena za celostno grafično podobo 45. festivala Borštnikovo Srečanje. Foto: FBS/Ivan Vinovrški

Tretjo podelitev priznanj za oblikovalski presežek četrtletja za leto 2011 so pospremili tudi z odprtjem razstave nagrajenih del.
Marjan Gašperšič sodi vse od zgodnjih petdesetih let med najvidnejše slovenske oblikovalce. Kot je zapisala komisija, je sam in s sodelavci ustvaril veliko vidnih izdelkov domače pohištvene, še posebej pa lesne industrije. Njemu gre zasluga, da so nekateri predmeti notranje opreme postali predmet oblikovalske pozornosti, s svojim občutkom za volumen in detajl pa je postavil pohištvo na raven nakita, ki bogati bivalni prostor.
Drugi dobitnik nagrade za življenjsko delo, Peter Skalar, predstavlja prvo generacijo slovenskih mladih oblikovalcev, ki so svojo ustvarjalno pot začeli na začetku sedemdesetih let. Je soustanovitelj oblikovalskega studia MSSV, ki je dosegal pomembne uspehe. Potem ko je v prvi polovici osemdesetih let postal sodelavec Akademije za likovno umetnost, se je naslednjega četrt stoletja posvetil pedagoškemu delu.
Priznanja in pohvale od pomladi do zime
Podelili so še priznanja za oblikovalske presežke četrtletja, ki ga je za obdobje zima prejel Matjaž Botas Kenda za slovensko predstavitev na 12. arhitekturnem bienalu v Benetkah, za pomlad Edi Berk za celostno grafično podobo vinske blagovne znamke Sinefinis, za poletje Ksenija Baraga za projekt in postavitev razstave Alma M. Karlin - Poti v Pokrajinskem muzeju Celje in za jesen Mateja Panter za projekt arhitekturne ureditve prostora DOS-a v podhodu Ajdovščina v Ljubljani.
Pohvale četrtletja sta za obdobje zima prejeli Jana Mršnik in Vesna Štih za projekt Belabela, za pomlad Nataša Šušteršič Plotajs za plakate Zelene misli, za poletje Danijela Grgič za celostno grafično podobo festivala Borštnikovo Srečanje 2010 ter za jesen Armin Koren za oblikovanje plovila Energy 18 in Julijan Krapež za oblikovanje kuhinje Domino.
O dobitnikih tretjih priznanj DOS-a je odločala komisija v sestavi Peter Jamšek (predsednik), Maja Gspan, Nataša Šušteršič, Jurij Dobrila in Marko Japelj.
Priznanja podeljujejo slovenskim avtorjem za vrhunske oblikovalske realizacije, za pomembno delo s področij teorije in kritike oblikovanja ter za strokovno publicistiko oziroma prispevke k obogatitvi oblikovalske kulture na Slovenskem na splošno. Področja vrednotenja obsegajo grafično, industrijsko in unikatno oblikovanje, oblikovanje vizualnih komunikacij ter oblikovanje notranje in zunanje opreme, prostorsko oblikovanje, scenske postavitve in multimedijske celostne rešitve.