Svet NUK-a sestavlja pet članov, do zdaj so izvolili štiri, petega pa bodo izvolili zaposleni v knjižnici. Foto: RTV SLO/P. B.
Svet NUK-a sestavlja pet članov, do zdaj so izvolili štiri, petega pa bodo izvolili zaposleni v knjižnici. Foto: RTV SLO/P. B.

Svet NUK-a je sestavljen iz petih članov; vlada pa je v začetku septembra letos imenovala Jožeta Horvata, Jožico Jovan in Simona Oša, prva dva na predlog ministrstva za kulturo, tretjega na predlog ministrstva za visoko šolstvo. Četrtega člana takrat ni imenovala, ker Univerza v Ljubljani do tedaj ni predložila svojega predloga. Petega člana sveta pa bodo v skladu z ustanovitvenim aktom NUK-a izvolili zaposleni v knjižnici. To se bo, po besedah v. d. ravnatelja NUK-a Lenarta Šetinca, zgodilo 23. oktobra, kar pomeni, da bo novi svet konstituiran do konca oktobra.

Lenart Šetinc, dolgoletni ravnatelj NUK-a, ki je zdaj v vlogi vršilca dolžnosti, je izpodbijal odločitev ministra za kulturo Vaska Simonitija, da z 10. septembrom vajeti osrednje slovenske knjižnice prevzame Mateja Komel Snoj. Pri tem se je skliceval na to, da svet NUK-a, ki daje mnenje k imenovanju ravnatelja, nima pravne podlage za svoje delo, ker se še ni konstituiral v skladu z novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki je začela veljati junija letos. Upravno sodišče je njegovi tožbi ugodilo in odločbo o imenovanju Komel Snojeve vrnilo ministrstvu v vnovični postopek. Ministrstvo je na odločitev upravnega sodišča vložilo revizijo in predlagalo, da odločba o imenovanju ostane v veljavi, a vrhovno sodišče o reviziji še ni odločilo.