Pogoje odstranitve bo določil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), potrebno pa bo tudi soglasje ministra za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
Pogoje odstranitve bo določil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), potrebno pa bo tudi soglasje ministra za kulturo. Foto: MMC RTV SLO
V stavbi, prvotno namenjeni namestitvi vojaštva, so kmalu odprli kavarno, jahalnico in plesno dvorano za tisoč ljudi, Kolizej pa je postal središče kulturnega in političnega življenja. Foto: MMC RTV SLO
Nov premik v usodi Kolizeja

Skladno s kulturnovarstvenim soglasjem je treba izdelati natančno dokumentacijo obstoječega stanja. Ohraniti je treba vse kamnoseško izdelane stavbne člene in dekorativne elemente ter jih bodisi shraniti v pristojnem muzeju, bodisi vgraditi v morebitni novi kompleks ali pa porabiti pri obnovi katerega izmed objektov kulturne dediščine, piše v sprejetem odloku.

ZVKDS vidi tri možnosti: obnovo, rekonstrukcijo ali gradnjo novega objekta
ZVKDS se z razveljavitvijo razglasitve Kolizeja za arhitekturni spomenik lokalnega pomena ne strinja, ker za to ni ustreznih podlag in razlogov. Na osnovi statične ocene in analize potresne odpornosti objekta Kolizej v Ljubljani so po mnenju ZVKDS-ja tri možnosti. Prva je obnova obstoječega stanja, druga je popolna rekonstrukcija, tretja pa je gradnja novega kompleksa v skladu s prostorskimi akti. Po mnenju zavoda bi bilo treba po prvi različici stavbo večinoma porušiti, po drugi in tretji različici pa bi bilo treba stavbo v celoti podreti, je pojasnil načelnik oddelka za kulturo Uroš Grilc.

Potreben je še ministrov "blagoslov"
Za to pa bi moral investitor v skladu z 31. členom zakona o varstvu kulturne dediščine pridobiti kulturnovarstveno soglasje ministra za kulturo, ki je pristojen za tovrstno soglasje, in sicer za odstranitev spomenika, ki bi se ga v nadaljevanju varovalo v kontekstu arhivskega varstva. Nato bo ZVKDS pripravil mnenje in navedel kulturnovarstvene pogoje za pridobitev gradbenega dovoljenja za odstranitev.

S spremembo odloka se po Grilčevih besedah natančno določi, da se za Kolizej predpiše režim nadzorovane odstranitve. Pogoje za odstranitev bo predpisal ZVKDS. S spremembo odloka pa se odpravlja tudi formalna ovira, je pojasnil Grilc in dodal, da bo lahko minister za kulturo naložil izravnalni ukrep, ker spomenik ne bo več pod lokalno zaščito, ki prepoveduje odstranitev.

Pomisleke o vsebini predlaganih sprememb in hitrem postopku je imel le Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), ki ne vidi razloga, da bi hiteli s tako pomembno odločitvijo. Prepričan je tudi, da svetniki s hitrim dvigom rok prevzemajo veliko finančno odgovornost. Svetniki so sprejeli predlog odloka s 23 glasovi za in sedmimi proti.

Nov premik v usodi Kolizeja