Med drugim sta zakonca Obama izbrala tudi delo Eda Ruscha I think I'll ..., ki na humoren način predstavi človekovo neodločnost. Foto:
Med drugim sta zakonca Obama izbrala tudi delo Eda Ruscha I think I'll ..., ki na humoren način predstavi človekovo neodločnost. Foto:
Alma Thomas: Sky Light, 1973
Izbrana dela si različnih slogov, med njimi pa je mogoče najti tudi predstavnike avantgarde (ozorma nekdanje avantgarde). Na sliki delo Alme Thomas Sky Light.

Vsak predsedniški par, ki se je vselil v Belo hišo, je v njej med svojim domovanjem tam pustil svoj pečat. Že kmalu po izvolitvi predsednika Obame so mediji začeli ugibati, kako bo nov prvi par uredil svojo novo rezidenco. Ta teden pa so iz Bele hiše sporočili seznam umetnin, ki so večinoma sposojene iz Narodne galerije in drugih muzejev v Washingtonu; gre za 45 kosov moderne in sodobne umetnosti, ki krasijo zasebni del Bele hiše, Vzhodno in Zahodno krilo, medtem ko mora spremembe nekaterih soban (npr. Modre sobe) odobriti Odbor za ohranjevanje Bele hiše (Committee for the Preservation of the White House).

Zanimiv izbor
Če je bila Jacqueline Kennedy znana po svoji ljubezni do Cezanna, Hillary Rodham Clinton pa do del Kandinskega in de Kooninga, je izbor zakoncev Obama zajet precej širše. Med drugim sta izbrala bronast kipec Degasa, dela Marka Rothka, Jasperja Johnsa, platna Giorgia Morandija, veliko slik pa so naslikali tudi manj znani sodobni afriško-ameriški avtorji in potomci prvotnih prebivalcev Amerike.

Že tedne pred inavguracijo je Michael Smith, ki je zadolžen za notranjo opremo pri Obamovih, obiskal Harryja Cooperja, kuratorja Narodne galerije v Washingtonu in se pozanimal o umetninah, ki so na voljo za izposojo, pri tem pa je že imel dolg seznam umetnin, ki so zanimale prvo damo. Vendar pa tudi za Belo hišo veljajo pravila in Michelle Obama je lahko izbirala le iz fundusov, del, ki so na ogled, ali pa je pričakovati, da bodo v prihodnjih letih razstavljena, muzej ne posoja.

Brez humorja ne gre
Med izbranimi vsemi umetniki so le tri ženske: afriško-ameriška slikarka Alma Thomas, Louise Nevelson in Susan Rothenberg. V Beli hiši pa je po novem najti še dela Williama H. Johnsona, Glenna Ligona, Johna Howarda Griffina. Najbolj nenavadno in humorno delo v kolekciji pa je nedvomno slika kalifornijskega umetnika Eda Ruscha imenovana Mislim, da ..., kar nadaljujejo besede: "Mogoče ... Ja ..." in "Mogoče ... Ne" ter "Po drugi strani".