Mali oder na vodi. Foto: Iztok Zupan / Festival Sajeta
Mali oder na vodi. Foto: Iztok Zupan / Festival Sajeta
false
Lani je Sajeto obiskal Francoski skladatelj in multiinstrumentalist Pierre Bastien. Bastien je zgradil svoj orkester Mecanium, v katerem igrajo glasbeni avtomati, te je sestavil iz delov za konstrukcijske modele Meccano, ki jih poganjajo elektromotorji. Njegovi avtomati igrajo na akustične instrumente z vsega sveta, z orkestrom pa je sodeloval na festivalih in umetniških razstavah po vsem svetu. Foto: Iztok Zupan / Festival Sajeta

Kreativni tabor Sajeta, ki bo ob sotočju Soče in Tolminke do nedelje ponujal pester program glasbenih, filmskih, multimedijskih, otroških in drugih dogodkov, je namenjen vsem generacijam. Udeležuje se ga vse več mladih družin, ki podnevi obiskujejo različne delavnice, zvečer pa se udeležijo drugih umetniških dogodkov.

V ospredje festival postavlja manj poznane glasbene svetove različnih žanrskih zvrsti, od elektronike, džeza, etna, klasike in eksperimenta. Rdeča nit letošnje izdaje je žensko avtorstvo.

Danes se bo Sajeta odprla s projekcijo BBC-jevega dokumentarnega filma The Wonderful and frightening world of Mark E. Smith Dione Newton o britanskem glasbeniku in frontmenu post punk zasedbe The Fall. V sodelovanju z Festivalom dokumentarnega rock filma DORF v Vinkovcih bo potekal tudi torkov večer, od srede dalje pa bodo večeri zapolnjeni z glasbo.

Umetniške, izobraževalne in sprostitvene delavnice
Čez dan pa bodo udeleženci kreativnega tabora lahko sodelovali v različnih delavnicah - organizatorji jih letos pripravljajo 14, razdeljene so v umetniški, izobraževalni in sprostitveni sklop. Med njimi najdemo tradicionalno kiparsko delavnico ustvarjanja iz lesa, filmsko gverilo, plesno delavnico, videooblikovanje, obiskovalci se bodo lahko preizkusili v tkanju in sitotisku, igrali na gonge, spoznali tradicionalna glasbila, se preizkušali v glasbeni improvizaciji, ustvarjali in sooblikovali prizorišče Sajete z novimi svetlobnimi instalacijami in različnimi uporabnimi predmeti iz odpadnih materialov. Drugo leto zapored pripravljajo tudi Sajet'co, ki prinaša izbor delavnic in dogajanja za otroke.

Prihodnost slovenskega založništva in razstava lesenih skulptur
Spremljevalni program festivala bo tokrat ponudil razpravo o založništvu v Sloveniji, kjer se bodo spraševali tudi o tehnikah preživetja na zmonopoliziranem trgu, ko ploščarne in knjigarne zapirajo vrata, ter razstavo skulptur Gorazda Prinčiča.

Zaključni performans iz cerkve sv. Duha v Javorci na splet
Kreativni tabor bo v nedeljo ob 21. uri končal glasbeno-scenski performans Javorca-Resurekcija v cerkvici sv. Duha v Javorci. Glasbeno-raziskovalni projekt je Bratko Bibič zasnoval na temo prve svetovne vojne, Soške fronte in njenega jugovzhodnega odseka okoli doline Polog, spominske cerkve sv. Duha v Javorci in kanjona reke Tolminke ter predvsem vojne, ki naj bi končala vse vojne, a se je izkazalo, da še zdaleč ni tako, vprašanja položaja vojne v naši dobi.

Bibič je k projektu povabil različne glasbenike ter vizualne ustvarjalce iz Avstrije, Portugalske, Srbije in Slovenije. Glasbeni del soustvarjalcev Paula Schuberta, Sama Kutina, Jeleno Popržan, Ano Kravanja, Vida Drašlerja in vokalne skupine Javorca bo dopolnil scensko-vizualni, ki ga bodo izpeljali Eduardo Raon, Miroslav Sretenović kot Izvanredni Bob ter Marko A. Kovačič.

Dogodek je del mednarodnega projekta Odmevi iz nevidnih pokrajin, dvoletnega projekta petih partnerjev iz alpsko-jadranske regije, ki prihajajo iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije, prenos v živo pa bo potekal v Sotočju, Kinu Šiška in prek spletne strani projekta.