Težko bi si predstavljali nadaljnji razvoj baročne umetnosti brez Caravaggia, ki je zlasti z uporabo chiaro-scura vplival na slikarje domačih caravaggistov. Njegov vpliv zlahka prepoznamo tudi pri velikanih, kakršna sta Velazquez in Rembrandt. Foto: www.kimbellart.org
Težko bi si predstavljali nadaljnji razvoj baročne umetnosti brez Caravaggia, ki je zlasti z uporabo chiaro-scura vplival na slikarje domačih caravaggistov. Njegov vpliv zlahka prepoznamo tudi pri velikanih, kakršna sta Velazquez in Rembrandt. Foto: www.kimbellart.org
Caravaggio
Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) je v slikarstvo vnesel izrazit realizem in v svojih delih upodabljal vsakdanje, neidealizirane ljudi. Foto: EPA
Sleparski kvartopirci, ki jih je leta 2006 Thwaytes prodal za 42.000 funtov, trenutno visi Muzeju reda sv. Janeza v Londonu.
Sleparski kvartopirci, ki jih je leta 2006 Thwaytes prodal za 42.000 funtov, trenutno visi Muzeju Reda sv. Janeza v Londonu. Foto: Reuters

Britanski zbiratelj je sliko Sleparskih kvartopircev prodal leta 2006, potem ko so mu strokovnjaki dražbene hiše Sotheby's zagotovili, da gre "zgolj" za delo enega od caravaggistov. Po novi atribuciji se je razjarjeni Thwaytes odločil za tožbo proti hiši Sotheby's in je zaradi "malomarne ocene" zahteval odškodnino.

Njegovi odvetniki so ugledni hiši Sotheby's očitali, da bi morala mnenje poiskati pri več priznanih strokovnjakih. Thwaytes je tožbo izgubil, londonsko višje sodišče je namreč razsodilo, da se je hiša Sotheby's upravičeno zanesla na znanje svojih usposobljenih strokovnjakov oddelka za stare mojstre. Po mnenju sodnice Vivien Rose je bilo tudi preverjanje slike dovolj temeljito.

Leta 2006 je Sleparske kvartopirce kupila Orietta Adam v imenu prijatelja in zbiratelja Denisa Mahona, ki je dal sliko očistiti. Naslednje leto je na svoj 97. rojstni dan razglasil, da gre vendarle za delo, ki ga je leta 1595 naslikal italijanski baročni velikan Caravaggio. Z atribucijo se je strinjala italijanska umetnostna zgodovinarka Mina Gregori, po Denisovi smrti pa so sliko posodili Muzeju reda sv. Janeza v Clerkenwellu v Londonu, kjer so jo zavarovali za deset milijonov funtov.
Sotheby's: Naša atribucija se ne spreminja
Pri hiši Sotheby's vztrajajo, da dela ni naslikal Caravaggio, ampak neznani slikar 17. stoletja (Caravaggiev slog je v 17. stoletju posnemala in nadaljevala cela vrsta bolj ali manj znanih slikarjev). V londonski dražbeni hiši poudarjajo, da je takšno tudi mnenje več vodilnih umetnostnih zgodovinarjev. V hiši Sotheby's razumejo sodbo kot potrditev njihove strokovnosti, odvetniki razočaranega zbiratelja pa ne zavračajo možnosti pritožbe.
Original hranijo v Teksasu
Original ali ne, slika uprizarja značilen žanrski prizor 17. stoletja. Nič hudega sluteč mladenič je žrtev spretnih prevarantskih kvartopircev, slika ima vse elemente Caravaggievega sloga, od prepoznavne realistične manire do osvetljave in chiaroscura, s katerim je italijanski baročni slikar, za njim pa njegovi nasledniki, tako rad podčrtal dramatičnost svojih prizorov. Originalno različico, vsaj takšno je vodilno mnenje umetnostne zgodovine, hranijo v Muzeju Kimbell v Teksasu.