Po navedbah tožilstva ni bil podan utemeljen sum, da je nekdanja direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer storila očitano ji kaznivo dejanje. Foto: BoBo
Po navedbah tožilstva ni bil podan utemeljen sum, da je nekdanja direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer storila očitano ji kaznivo dejanje. Foto: BoBo
EPK
V kazenski ovadbi je mariborska občina Suzani Žilič Fišer očitala zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb s šestimi uslužbenci zavoda Maribor 2012 in javnem naročanju. Foto: Rene Gomolj

Po navedbah okrožnega državnega tožilstva v Mariboru je pristojna državna tožilka kazensko ovadbo zavrgla, ker ni bil podan utemeljen sum, da je storila očitano ji kaznivo dejanje.

Kazenska ovadba, ki jo je mariborska občina vložila leta 2013, ko je vodenje prevzel župan Andrej Fištravec, je Suzano Žilič Fišer med drugim obtožila zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri sklepanju podjemnih pogodb s šestimi uslužbenci zavoda Maribor 2012 in javnem naročanju. Občina se je pri tem opirala na revizijsko poročilo, ki naj bi ugotovilo te nepravilnosti.

Lani je kazensko ovadbo zoper Žilič Fišerjevo podal tudi Urad RS za nadzor proračuna, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponareditve listin, a je državna tožilka tudi to zavrgla. Očitki ovaditelja so se po pojasnilih vodje okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Draga Škete nanašali na ponareditev listin v zvezi z nenamensko porabo sredstev državnega proračuna, ki so bila nakazana Mestni občini Maribor za namene zavoda Maribor 2012. Očitalo se ji je še, da je imela z zavodom nezakonito sklenjeno podjemno pogodbo, a je okrajno sodišče v Mariboru ta prekrškovni postopek razveljavilo.

"S preveliko lahkoto podane ovadbe niso odlika zrele demokracije"
Suzana Žilič Fišer, ki se je po koncu EPK-ja v Mariboru vrnila na mesto predavateljice na študijskem programu medijskih komunikacij na mariborski univerzi, je zavrnitev ovadb pričakovala. "Ves čas sem zatrjevala, da sem v zavodu delovala zakonito, gospodarno in v dobrobit mesta, kar verjamem, da velja tudi za moje sodelavce." O motivih za vložitev ovadb ne želi špekulirati, saj bi, kot pravi, v tem primeru počela isto kot tisti, ki so pavšalno in žaljivo ocenjevali njihovo delo. "Zagotovo pa je nerazumljivo, da - četudi zaradi političnih obračunavanj - zlorabiš potencial mesta in ga prikrajšaš za pozitivne učinke, ki jih tovrsten projekt prinaša. Majhnost duha v človeku, majhnost mesta ali majhnost nacije se na dolgi rok ne rešuje s klevetanjem in blatenjem drugih ali drugega, temveč z gradnjo dobrega, kar lahko najdemo v ljudeh, mestu ali državi," dodaja.

Zoper občino je zaradi neutemeljenih očitkov vložila civilno tožbo, ki je še v postopku. "Moč javne besede in zapisov je prevelika, da bi jo s takšno lahkoto smeli zlorabljati. Ovadbe, ki se s preveliko lahkoto podajajo, ali pa žaljivi medijski zapisi niso odlika zrele demokracije, zato se seveda moramo zavedati odgovornosti, ki pripada vsem, še posebej funkcionarjem, ki to brezsramno počnejo," je pojasnila.

Zavod Maribor 2012 je trenutno v sklepni fazi likvidacije. Mestni svet bi moral decembra obravnavati še zadnje poročilo likvidacijskega upravitelja, a do obravnave te točke ni prišel. Kdaj bo točka ponovno na dnevnem redu mestnih svetnikov, ni znano.