Izklicna cena je tri milijone dolarjev, v resnici pa napovedujejo izkupiček med tremi in petimi milijoni dolarjev. Foto: EPA
Izklicna cena je tri milijone dolarjev, v resnici pa napovedujejo izkupiček med tremi in petimi milijoni dolarjev. Foto: EPA

Direktor Zgodovinskega muzeja v Krakovu Michal Niezabitowski meni, da kopija znamenitega seznama Oskarja Schindlerja, ki je naprodaj na strani za spletne dražbe, ni vredna treh milijonov dolarjev (2,2 milijona evrov), kot je njena izklicna cena. "Ta dokument je sicer izjemnega zgodovinskega pomena, vendar pa ni vreden treh milijonov dolarjev," je dejal za poljski radio.

Časa imate še pet dni
Na seznamu iz leta 1945, ki je dolg 14 strani, je 801 ime. Na Ebayu se je pojavil v petek, dražba pa se bo končala 28. julija. Seznam je napisal Itzhak Stern, Schindlerjeva desna roka. Sternov nečak iz Izraela je kopijo seznama pred tremi leti prodal zdajšnjemu lastniku, ki jo je kupil kot investicijo.

Nimamo opravka z izvirnikom ...
"Težava je v tem, da originalni seznam ni ohranjen," je dejal Niezabitowski in dodal: "Tukaj skuša nekdo prodajati legendo." Kopija Schindlerjevega seznama, ki je naprodaj, je sicer ena izmed sedmih, ki so nastale med evakuacijo tovarne emajliranega posodja. Od štirih še ohranjenih dve hranijo v muzeju v Jeruzalemu in eno v muzeju v Washingtonu.

Pred Spielbergom je bil neznani junak
Schindler je med drugo svetovno vojno pomagal rešiti življenje okoli 1.200 Judom, ki so bili zaposleni v njegovih tovarnah. Leta 1974 je pri 66 letih daleč od oči javnosti umrl v Nemčiji. Njegovo ime je postalo svetovno znano po letu 1993, ko je Steven Spielberg posnel z oskarjem nagrajeni film Schindlerjev seznam.