Mednarodno umetniško kolonijo za mlade organizirata Mladinski kulturni center Maribor in galerija Media Nox. Foto: Galerija Media Nox
Mednarodno umetniško kolonijo za mlade organizirata Mladinski kulturni center Maribor in galerija Media Nox. Foto: Galerija Media Nox

Kolonijo, ki poteka tudi na nekaterih drugih lokacijah mesta, vodi umetnostna zgodovinarka in hišna kustosinja galerije Media Nox Nina Jeza. Pravi, da je dogodek namenjen predstavitvi mladih avtorjev na različnih področjih ustvarjanja, predvsem pa druženju mladih ustvarjalcev, iz česar se lahko razvijejo nova sodelovanja in znanja. Ne gre toliko za samo umetniško stvaritev, ampak druženje med umetniki, ki prihajajo z različnih akademij in se med seboj spoznavajo ter učijo drug od drugega," pojasnjuje.
Vseh 13 udeležencev je študentov umetniških akademij ali pa že imajo akademsko izobrazbo. Stari so od 18 do 37 let. "Umetniki, razen redkih izjem, začnejo ustvarjati nekje pri 35 letih," je Jeza pojasnila razmeroma velik razpon v starosti ustvarjalcev.

Ustvarjena dela razstavljena prihodnjo pomlad
Večinoma gre za slikarje, sodelujejo pa tudi kiparji, ilustratorji, fotografi, oblikovalci, avdiovizualni in intermedijski umetniki. Ustvarjajo lahko v poljubni tehniki, za navdih pa jim služi že omenjena tema leto hudiča. Organizatorjem se je tema zdela zanimiva, ker naj bi bilo 2013 naporno leto, leto preobratov.
Svoja dela bodo mladi umetniki predstavili v katalogu in na razstavi v galeriji Media Nox leta 2014, ko bo potekala druga takšna umetniška kolonija, razstavljena pa naj bi bila maja prihodnje leto.