V Galeriji Magistrat bodo v afriškem paviljonu na ogled dela desetih priznanih afriških umetnikov, ki so bili leta 2007 predstavljeni na Beneškem bienalu. Na sliki je delo Mbuna Kivuthija. Foto: artantide.com Foto:
V Galeriji Magistrat bodo v afriškem paviljonu na ogled dela desetih priznanih afriških umetnikov, ki so bili leta 2007 predstavljeni na Beneškem bienalu. Na sliki je delo Mbuna Kivuthija. Foto: artantide.com Foto:
Yoko Ono (Skywatch Ledders) se bo predstavila na razstavi 50 let gibanja Fluxus. Foto: Yoko Ono in Archivio Bonotto.
Sodobna umetnost z vsega sveta na Ptuju

Festival sodobne umetnosti Art Stays, ki bo pod sloganom Display potekal do 1. septembra, se bo začel danes s pogovorom s švicarsko umetnico Shendro Stucki. Na festivalu se bo predstavila sodobna, predvsem vizualna umetnost različnih držav, na ogled pa bodo tudi posebni projekti, kot so instalacije in performansi. Med drugim bosta gostovala dobitnica zlatega leva na Beneškem bienalu leta 2005 Regina Jose Galindo iz Gvatemale in lanski predstavnik Indije na Beneškem bienalu Gigi Scaria. Na Ptuj bo prišla tudi avantgardna umetnica Yoko Ono kot ena najpomembnejših predstavnic gibanja Fluxus, ki letos praznuje 50. obletnico delovanja.
S svojimi deli se bodo predstavili še umetniki iz Estonije, Slovaške, Madžarske, Nemčije, Čila, Vietnama, Mehike in Združenih arabskih emiratov. Prav tako bodo gostili slovenske predstavnike, kot sta tandem Son:DA ter slikar in grafik Dušan Kirbiš.
Ob poletni vizualni umetnosti še krajše glasbeno valovanje
Festival Art Stays bo letos že četrto leto združen z mednarodnim glasbenim festivalom Arsana. Ta se začne v petek s koncertom Donavske filharmonije in do 3. avgusta prinaša koncerte, glasbeno in plesno akademijo, delavnice, seminarje in vrsto spremljevalnih prireditev za različne okuse.
Ustvrjalna energija festivala Arsana združuje domače in gostujoče umetnike s področja klasične, etno, džezovske in popularne instrumentalne glasbe z vsega sveta. V dveh tednih se bo zvrstilo več kot 30 dogodkov in nastopov več kot 350 glasbenikov z vsega sveta.
Izpostaviti velja otvoritveni koncert Donavske filharmonije pod taktirko Alexeia Kornienka s tenoristom Janezom Lotričem, saksofonistom Miho Rogina in Borutom Zagoranskim na harmoniki. Prav tako se obetajo koncerti irske skupine Allan Kelly Gang, ruskega komornega zbora Smolny, ptujske zasedbe Vox Arsana ter pevk Neishe, Alenke Godec, Tinkare Kovač in Eve Hren.
Sestavili bodo tudi orkester udeležencev mednarodne poletne akademije, pripravili večer muzikala, pripovedovali Zgodbo o tangu z vrhunskim violinistom Stefanom Milenkovićem, za zaključek festivala ob občinskem prazniku pa gostili koncert Sozvočja Slovenije.

Sodobna umetnost z vsega sveta na Ptuju