Drugo
Partenon
Frizi in kipi so nekoč krasili veličastni Partenon, ki se še danes dviguje nad Atenami. Dela spadajo med najpomembnejše umetnine v zgodovini umetnosti. Foto: EPA
Partenonovi marmorji
Elginovi marmorji, kot jim pravijo Britanci, pravilneje pa kiparski okras s Partenona (čeprav prihaja nekaj plastike tudi z drugih stavb Akropole), so že desetletja jabolko spora med Veliko Britanijo in Grčijo. Foto: EPA
Partenonovi marmorji
Francoski kipar Auguste Rodin je o grški antični plasitki nekoč dejal, da so kljub fragmentarni ohranjenosti enako veličastne mojstrovine. Foto: EPA
Akropolski muzej
Leta 2009 so v Atenah odprli muzej, v katerem hranijo tisto arhitekturno plastiko, ki je nekoč krasila mogočne stavbe Akropole. V muzeju je torej tudi prostor za odpeljane kipe, ki so jih pred dvesto leti odpeljali Britanci. Foto: EPA
Muzej v Atenah
Grčija med drugim vztraja, da mora biti vprašanje kipov s Partenona vključeno v pogajanja o brexitu. Foto: Reuters

Dodaj v

Unesco poziva, da Velika Britanija in Grčija najdeta rešitev za kipe s Partenona

Laburisti za vrnitev Grčiji
5. junij 2018 ob 19:29
Bruselj/London - MMC RTV SLO

Organizacija Unesco je pred nedavnim Veliko Britanijo in Grčijo pozvala k pogovorom, ki bi vodili k sprejetju kompromisne rešitve glede 200 let starega jabolka spora – antičnih kipov, ki so nekoč krasili slavni Partenon v Atenah, po sporni odstranitvi na začetku 19. stoletja pa so odpotovala na Otok, kjer so del zbirke Britanskega muzeja.

Unescovo stališče so podprli komiteji dvanajstih članic, to je Kitajske, Turčije, Japonske, Armenije, Mehike, Iraka, Južne Koreje, Egipta, Argentine, Cipra, Zambije in Francije. Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo v svoji izjavi prepoznava zgodovinske, kulturne, zakonite in etične dimenzije vprašanja vrnitve Partenonovih marmorjev, ki so vpisani na Unescov seznam svetovne dediščine.

Corbyn: "Kipi pripadajo Grčiji"
Nekaj dni po Unescovem pozivu je vodja laburistov Jeremy Corbyn dejal, da si bo ob morebitni izvolitvi za britanskega premierja prizadeval za vrnitev antičnih plastik Grčiji. "Kipi so nastali v Grčiji in ji tudi pripadajo," pravi, zato bo v primeru selitve na ulico Downing Streeta začel "konstruktivne pogovore« z grško vlado, da bi zagovoril repatriacijo, njegove besede povzema portal Art Newspaper.

Na grškem kulturnem ministrstvu so Unescov poziv označili za prvo jasno izraženo stališče organizacije do tega pomembnega nerešenega vprašanja med državama. Kot so zapisali v izjavi za javnost, si bodo še naprej prizadevali za pridobitev marmorjev s Partenona. Prepričani so o rešitvi problema ob pomoči tople podpore mednarodnega javnega mnenja, dodajajo. Po poročanju Telegrapha je grška vlada med drugim zahtevala tudi, da se rešitev vprašanja vključi v pogajanje o brexitu.

Sporno dovoljenje otomanskih oblasti
Pridobitev antičnih kipov in reliefov, ki jih je na začetku 19. stoletja s Partenona, Propilej in Erehtejona ob kontroverzno pridobljenem dovoljenju otomanskih oblasti (ukrep naj bi bil le začasen in namenjen restavratorskim delom) velel odstraniti britanski veleposlanik Thomas Bruce, grof Elginski, je britansko javnost delila že dve stoletji nazaj - eni so pridobitev pozdravljali, drugi so jo obsodili kot vandalizem. Podobno neenotna ostaja britanska javnost danes.

Kot je navedeno na strani Britanskega muzeja, kjer hranijo kipe od leta 1816, je grof Elginski prvo dovoljenje za odstranitev arhitekturne plastike od otomanskih oblasti pridobil leta 1801, leta 1810 pa je pridobi dovoljenje, da odpelje dela v svojo zbirko v Anglijo. Leta 1916 je britanska vlada sprejela sklep, da je pridobitev kipov zakonita.

Medtem ko vprašanje, komu dejansko pripadajo antični kipi, ves ta čas deli britansko javnost, je uradni London repatriacijo kiparskega zaklada dolga leta zavračal z argumenti, da je bil posel zakonit, saj so Bruceu dovoljenje za odstranitev dali tedanji gospodarji Grčije. Unesco je pred nekaj leti predlagal, da posreduje v sporu, vendar pa je Britanski muzej predlog odklonil. V pregovarjanjih zadnjih let je muzej med razlogi, zakaj nasprotujejo vrnitvi, med drugim navedel skrb, da stara in krhka kiparska dela ne bi prestala zahtevnega prevoza. Temu pa dodali, da umetnine takšnega kova potrebujejo ustrezen prostor za prezentacijo. Že od leta 2009 kipe ta prostor čaka v Novem akropolskem muzeju, kjer že hranijo drug del ohranjenih kipov antičnih spomenikov, ki se tisočletja dvigujejo nad Atenami.

Med nasprotniki vrnitve Boris Johnson
V zadnjem obdobju so se pozivi k potrebi po vrnitvi kipov Grčiji spet povečali. "Marmorji s Partenona veljajo za največji simbol evropske kulture. Njihova vrnitev bi bila zato znak spoštovanja in civiliziranega odnosa med Veliko Britanijo in EU-jem, in veliko več kot zakonska nujnost," je avgusta dejal član Evropskega parlamenta Stelios Kuloglu. Med najvidnejšimi nasprotniki repatriacije je britanski zunanji minister Boris Johnson, ki je v preteklosti dejal, da kipi "pripadajo v Londonu in morajo tam tudi ostati."

Kipi, ki jim Britanci pravijo Elginovi marmorji, pravilneje pa je kiparski okras s Partenona (čeprav prihaja nekaj plastike tudi z drugih stavb Akropole), spadajo med ključna poglavja svetovne zgodovine umetnosti in najlepše primerke grške antične umetnosti.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
gruzinec
# 05.06.2018 ob 20:56
To je samo delček ropanja, pobijanja, izkoriščanja...ki so ga zagrešili Angleži skozi cca. 400 let svoje kolonialne zgodovine...če pogledamo tako posamezne epizode (Indija, kolonije v Afriki, ..) kot tudi celoto so nekako na ravni Hitlerja...s tem da so Angleži bili ponavadi med zmagovalci in so zato opisali to svojo zgodovino kot neko romantično, avanturistično...obdobje..Tudi tako slavljeni Churchill se je v prvi vsrti boril za ohranitev Britanskega imperija...borba za svobodni svet je bil pri tem na drugem (ali celo tretjem) mestu, mogoče tudi za izgovor in PR...Njega je Hitler motil predvsem zaradi tega, ker si je hotel prisvojiti dele imperija, ki so bili njemu najpomembnejše v življenju. Dokaz za to je grozljiva lakota v Indiji med 2.svetovno vojno, z miljoni mrtvih, ko so indijsko hrano preusmerili v Anglijo...

Naj vrnejo nakradeno...pa čim prej naj gredo ven iz EU...
Orionstar
# 05.06.2018 ob 22:06
Če me spomin ne vara, so VB in ZDA tudi Gadafija & Libijo oropale zlatih rezerv...nekateri navajajo 143 ton!

Killary Clinton se je le smejalo...
meblo
# 05.06.2018 ob 21:32
no ja, dejstvo je da bi veliko teh umetnin padlo v roke plenilcem ali vandalom, če jih ne bi odpeljali angleži. ampak te časi so že minili, tako da je sramota da angleži ne pustijo da bi se te reliefi vrnili na akropolo. podobna sramota je tudi da italija še vedno noče vrniti umetnin, ki so jih po vojni odpeljali s sabo iz piranskih, izolskih in koprskih cerkva.
crazyhorse65
# 06.06.2018 ob 07:02
Angleži niso nikoli preboleli izgube imperija, ki sta jo povzročila Kaiser in Hitler. Kdor je nekaj časa živel v Anglije, sigurno pozna ta podton angleske kulture. Zaradi imperialističnega odnosa do tujcev se je tudi zgodil Brexit; podzavestno so upali, da bo EU njihova kolonija, kjer so že imeli več privilegijev kot vse druge članice.
Nemci za razliko od Angležev živijo v sedanjosti, svoje zločine iz preteklosti so priznali, delno jih poplačali (nekatere se plačujejo, npr. Izraelu). Angleže to se čaka.
21.12.2012
# 06.06.2018 ob 06:07
Sej nemci niso nic boljsi
Guliarth
# 06.06.2018 ob 07:10
Kdaj nam/mi bo Grčija vrnila denar? Lahko v obliki popustov v hotelu.
Canis.Lupus
# 07.06.2018 ob 11:51
dedda
# 06.06.2018 ob 08:29
Prijavi neprimerno vsebino sramotno je da slovenci po stelotjih ropanja, ubijanja, zasuznjevanja se vedno navijajo za imperialiste najhujse vrste.


Nihče ne navija za nikogar.
A težiti danes Angležem ali komurkoli, za kar so naredili pred 200+ leti je neumnost! Takrat so bili drugi standardi. Tudi trojo so izkopaval z dimnamitom.

Ti mi pokaži eno državo, kaj državo, človeka ki je brezmadežen. Piz*a, še Jezus po moje ne dosega standardev povprečnega, razvajnega zahodnjaškega SJW "borca" za "pravice" :)

Naj se grki raje zahvalijo, da so Britanci kipe rešili, ker vprašanje, kaj bi se zgodilo, če jih ne bi.

Če se ti kipi vrnejo, se sesuje celotem sistem na svetu, obubožane države bi želel svojo kramo nazaj (kaka venezuela ipd) in vse skupaj bi končalo prej ali slej na črnem trgu. Stavimo?
KLIPAN
# 06.06.2018 ob 08:44
A je še kje kaka država, ki je niso pokradli Angleži ali pa Ameri?
dedda
# 06.06.2018 ob 08:29
sramotno je da slovenci po stelotjih ropanja, ubijanja, zasuznjevanja se vedno navijajo za imperialiste najhujse vrste.
blue_night
# 06.06.2018 ob 07:22
braun
Ne nasprotujem pravicam Grkov, da se kipi in partenon približajo, ampak čemu spet izpostavljat stare kipe nevarnostim poškodb ali celo uničenja.

Zakaj pa bi jim v Grčiji pretila nevarnost, glede na to, da gre za nacionalni zaklad?
blue_night
# 06.06.2018 ob 07:17
crazyhorse65
Angleži niso nikoli preboleli izgube imperija,

Velja za celotno zahodno Evropo, razen za Nemčijo in Italijo (razen severa Italije, kjer imajo enaka gibanja za 'ohranitev' imperija).
svyatoslav
# 05.06.2018 ob 22:52
Ko bi bila svetovna javnost seznanjena s spiskom naropanega blaga s strani imperialne Britanije...
London kot imperialna prestolnica je dolga stoletja kopičil kapital in tuje artefakte, zato tudi takšno bogastvo imperialnih prestolnic in splošnega standarda, ki ga vzhodnoevropske države ne bodo nikoli dosegle.
Malovrški
# 07.06.2018 ob 08:40
Vse je minljivo, le britanski interesi so večni.
Lupo
# 06.06.2018 ob 08:19
Grki naj najprej odplačajo dolgove in dajo pravice makedonski manjšini.
braun
# 06.06.2018 ob 05:22
Kipi s Partenona so vrhunec znanosti in ustvarjalne umetnosti. So eno največjih čudes duha v vsej človekovi zgodovini.
Angležem se lahko samo zahvalimo, da so figure s Partenona tako odlično ohranjene. In nič ni narobe, če ostanejo še naprej v British museum. Ne nasprotujem pravicam Grkov, da se kipi in partenon približajo, ampak čemu spet izpostavljat stare kipe nevarnostim poškodb ali celo uničenja.
Vsekakor pa je potrebno izdelati nekaj 100% kopij celotnega Partenona, jim poiskat ustrezne lokacije v središčih svetovnega dogajanja in jih tam postavit v vzpodbudo vere v večnega duha, ki osmišlja kulturo in znanost.
Skippy
# 05.06.2018 ob 22:27
@gruzinec
če ne bi odpeljali, bi to bilo za večno uničeno.
Kazalo