Vodeni sprehodi z navdihom Jane Jacobs

Po njeni smrti so leta 2007, najprej v Torontu in pozneje povsod po svetu, začeli prirejati vodene sprehode, imenovane Jane's walk (Janini sprehodi). Letos bo globalna akcija urbanih sprehodov potekala 4. in 5. maja, tudi po številnih slovenskih mestih.
Pomembno pridobitev za pešce v Ljubljani predstavlja tudi ureditev nabrežij in mostov na Ljubljanici, obsežen urbanistični podvig, ki si je lani prislužil evropsko nagrado za javni prostor. Pred kratkim pa je potekal tudi natečaj za izbiro najprimernejše rešitve za ureditev starega jedra Škofje Loke in obrežja obeh Sor. Več si oglejte v prispevku Andreje Kočar.

Letos bo Inštitut za politike prostora v sodelovanju z lokalnimi partnerji urbane sprehode pripravil v Ljubljani, Celju, Idriji, Izoli, Kamniku, Mariboru, Metliki, Piranu, Škofji Loki, Šmarju pri Jelšah in Velenju. Gre za približno uro in pol dolge vodene sprehode po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in o vplivu pešcev na urejanje mestnega prostora. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosesko, spodbujanju pripadnosti območju bivanja in ozaveščanju o pomenu mestnih četrti, obenem pa odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno srečujejo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.