Strokovnjaki svarijo pred nepopravljivo škodo, ki se dela katedrali, katere temelji so bili postavljeni leta 1377. Foto: Wikipedia
Strokovnjaki svarijo pred nepopravljivo škodo, ki se dela katedrali, katere temelji so bili postavljeni leta 1377. Foto: Wikipedia
Ulm
Mestne oblasti vijejo roke nad nenehnimi popravili, ki nimajo pravega haska - gotovo pa bi pomagalo, če bi ob javnih prireditvah zapovedali več javnih stranišč. Foto: AP

Kljub vsem opozorilom, da se po stavbi ne sme urinirati, je tega početja toliko, da kisline in soli iz urina že najedajo zunanje zidove veličastne cerkve z najvišjim zvonikom na svetu.

Težava je v tem, da se številni moški ne potrudijo poiskati stranišča in namesto tega urinirajo po katedrali, stanje pa je vse bolj alarmantno, opozarjajo mestne oblasti.

Ne gre samo za smrad in higieno
Zaradi škode na tem zgodovinskem prizorišču nenehno potekajo obnovitvena dela, a zaman. Tudi nedavna poteza mestnih oblasti, ki so kazen za uriniranje na katedralo zvišale s 50 na 100 evrov, se ni izkazala za uspešno. Uriniranje se nadaljuje, izrekli pa niso še niti ene kazni.

Michael Hilbert, predsednik agencije Münster Bau, ki skrbi za 161 metrov visoko katedralo, je dejal, da že pol leta spremlja razmere in ugotavlja, da je katedrala pogosto umazana od urina in bruhanja.

Največjo težavo vidi v tem, da na trgu, kjer stoji cerkev, poteka preveč festivalov, kjer organizatorji ne zagotovijo dovolj stranišč. Hillbert zato organizatorje festivalov poziva, naj za svoje obiskovalce pripravijo dovolj prenosnih stranišč. "Nismo policija za lulanje," je komentiral za Südwest Presse. "Tukaj gre za spoštovanje pravil in zakonov."

Čeprav je pogosto govor o "ulmski katedrali", pa je treba vedeti, da stavba nikoli ni bila škofovski sedež. Je pa njen zvonik, ki v višino meri 161,5 metra, nesporno najvišji cerkveni zvonik na svetu.