Akademija za gledališče, radio, film in televizijo je s predstavo Plešasta pevka požela velik uspeh na Svetovnem festivalu gledaliških šol v Peruju. Foto: MMC RTV SLO
Akademija za gledališče, radio, film in televizijo je s predstavo Plešasta pevka požela velik uspeh na Svetovnem festivalu gledaliških šol v Peruju. Foto: MMC RTV SLO
Trst je naš!
Na AGRFT-ju so ponosni tudi na nominacijo za tujejezičnega študentskega oskarja, ki ga je prejel ilm Žige Virca Trst je naš! Foto: MMC RTV SLO
Dosežki AGRFT-ja

Akademija za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je navdušila s predstavo Plešasta pevka, ki so jo ocenili kot eno izmed treh najboljših. Predstavo je s štirimi študenti igre posebej za festival pripravil profesor Branko Šturbej, po besedah dekana akademije Aleša Valiča pa njena ocena pomeni največji preboj AGRFT na gledališkem področju.
AGRFT, ki se že nekaj let redno udeležuje mednarodnih srečanj, je bil letos prvič povabljen na festival, ki je avgusta potekal v Peruju pod okriljem Unescovega sedeža Mednarodnega gledališkega inštituta. Na festivalu je sodelovalo 27 predstav akademij z vsega sveta.
Po besedah Branka Šturbeja so bili pri izbiri predstave omejeni na dela petih avtorjev in na največ štiri igralce, predstava pa ni smela trajati več kot 60 minut. Odločili so se za Ionesca in za uporabo mask (na šoli se sicer z masko na rednem programu ne ukvarjajo. Vsi štirje igralci, Nina Rakovec, Tina Potočnik, Blaž Šef in Oskar Kranjc, nosijo v omenjeni predstavi iste maske, saj so jih želeli omejiti in raziskati, kaj vse lahko izzove maska.
Akademija je s predstavo Hodnik po besedilu Matjaža Zupančiča letos sodelovala tudi na 3. Dionizijevem festivalu v Osijeku, ki se ga je udeležilo 14 evropskih akademij, in na Evropskem univerzitetnem gledališkem festivalu, ki je v okviru Evropske prestolnice kulture potekal v Carigradu. Novembra jih čaka gostovanje na festivalu gledaliških akademij jugovzhodne Evrope Skomrahi v Skopju in beograjskem festivalu Open Stage s predstavo George Dandin ali Kaznovani soprog.
S študentskim filmom med oskarjeve nominirance
V sezoni 2009/10 je oddelek za filmsko in televizijsko režijo sodeloval na 23 festivalih in pobral v Sloveniji osem in v tujini 13 nagrad, Valič pa je kot izjemen dosežek izpostavil film Trst je naš študenta Žige Virca, ki je prejel nominacijo za oskarja za tujejezični študentski film. Na AGRFT-ju opozarjajo tudi na Mino Bergant, ki je na nedavnem Festivalu slovenskega filma prejela Kodakovo nagrado za najboljši študentski film.
Izdali so zbornik Dramatik Peter Božič, ki so ga študentje dramaturgije pripravili ob mentorstvu Denisa Poniža in ob sodelovanju Univerze v Ljubljani. Poleg tega so člani oddelka in študentje dramaturgije sodelovali na simpoziju Prekvasenje slovenske dramatike in gledališča v Kinu Šiška, ki so ga organizirali Slovensko mladinsko gledališče, Slovenski gledališki muzej in AGRFT. Omeniti je treba še septembrsko znanstveno konferenco Cultural Space and Identity in a Post-Socialist Context, ki je potekala v organizaciji akademije in pod vodstvom Barbare Sušeč Michieli.

Dosežki AGRFT-ja