98-letni pisatelj, čigar dela so prevedena v številne jezike, za svoje pisanje pa je bil nagrajen tako doma kot v Franciji, Nemčiji, Italiji in Avstriji, se je med predlaganimi kandidati za nagrado Saharov znašel že pred dvema letoma, ko ga je predlagal evropski poslanec Zoran Thaler. Foto: BoBo
98-letni pisatelj, čigar dela so prevedena v številne jezike, za svoje pisanje pa je bil nagrajen tako doma kot v Franciji, Nemčiji, Italiji in Avstriji, se je med predlaganimi kandidati za nagrado Saharov znašel že pred dvema letoma, ko ga je predlagal evropski poslanec Zoran Thaler. Foto: BoBo
Boris Pahor
Boris Pahor je v zadnjih letih z vse večjo mednarodno prepoznavnostjo doživel svojo drugo literarno pomlad. Večno polemični pisatelj je do zdaj napisal več kot 30 knjig, med najodmevnejše pa sodi verjetno Nekropola, v kateri je opisal svojo medvojno taboriščno izkušnjo. Grozote nacističnih taborišč in trpljenje primorskih Slovencev pod fašizmom so tudi sicer teme, ki jih Boris Pahor postavlja v središče svojih književnih del. Foto: BoBo

Razloge, zakaj si nagrado zasluži "velik Slovenec in obenem velik Evropejec", kot je Zver nekoč poimenoval literata, je v imenu slovenske delegacije pri Evropski ljudski stranki predstavil Evropskemu parlamentu, piše na poslančevi spletni strani.
Letos so bile za nagrado saharov, ki jo Evropski parlament več kot dvajset let podeljuje izjemnim osebam, ki se borijo proti nestrpnosti, fanatizmu in zatiranju, poleg Pahorjeve vloženih še štiri kandidature, tri posamične in ena skupinska. Boris Pahor pa je, kot še piše na strani, edini kandidat, ki mu je uspelo dobiti podporo za nominacijo s podpisi posameznih poslancev, saj ga je podprlo 52 poslancev iz 19 držav članic EU-ja, med njimi devet vodij nacionalnih delegacij.
Milan Zver, ki je na predstavitvi sicer povedal, da bi si vsi letošnji kandidati zaslužili nagrado, saj so vsak na svoj način dali izjemen prispevek človeštvu, je hkrati poudaril, da je slovenski pisatelj "odličen kandidat, saj se je vse svoje življenje zavzemal za pravice manjšin in manjšinskih jezikov, se boril proti totalitarnim režimom in se s svojimi dejanji izkazal za človeka visokih moralnih standardov in osebnostne integritete".
V kakšni družbi je nominiran pisatelj?
Poleg Pahorja so letos nominirani še Izeldin Abuelaiš, palestinski zdravnik in mirovnik, ustanovitelj fundacije Hčere za življenje (nominiran je za prizadevanja za mir med Izraelci in Palestinci), Dzmitrij Bandarenka, beloruski novinar in aktivist za človekove pravice in soustanovitelj civilne pobude Listina 97, kolumbijska podeželska mirovniška skupnost San Jose de Apartado, zaradi svoje vloge v vstajah v arabskem svetu pa je nagrajenih pet aktivistov arabske pomladi - Egipčan Asma Mahfuz, Tunizijec Mohamed Buazizi, Libijec Ahmed Al Zubair Ahmed Al Sanusi ter Sirca Razan Zeituneh in Ali Farzat.
Zmagovalca bo konferenca predsednikov Evropskega parlamenta izbrala do konca oktobra, podelitev nagrade pa bo potekala na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta 14. decembra v Strasbourgu.