Otvoritvene slovesnosti v Guimaraesu se je udeležil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Sicer pa vodja programa EPK-ja v portugalskem mestu Carlos Martin napoveduje, da bo to leto, ko bodo med drugim v zapuščene industrijske objekte usidrali kreativne industrije. Te naj bi znova spodbudile razvoj mesta, ki se trenutno spopada z 20-odstotno brezposelnostjo. Foto: EPA
Otvoritvene slovesnosti v Guimaraesu se je udeležil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Sicer pa vodja programa EPK-ja v portugalskem mestu Carlos Martin napoveduje, da bo to leto, ko bodo med drugim v zapuščene industrijske objekte usidrali kreativne industrije. Te naj bi znova spodbudile razvoj mesta, ki se trenutno spopada z 20-odstotno brezposelnostjo. Foto: EPA
EPK, Velenje
Velenje se v projekt vključuje kot razigran partner, zato namenja poseben poudarek vsebinam, povezanim z otroki in mladino, ki predstavljajo potencial kulturne prihodnosti. Foto: RTV SLO
EPK, Velenje
Po velikem spektaklu, ki je v Mariboru napovedal kulturno prestolovanje, zdaj z manjšimi slovesnostmi sledijo še druga mesta. V petek je bilo odprtje EPK-ja v Slovenj Gradcu, 28. januarja bo v Novem mestu, 4. februarja v Murski Soboti in od 10. do 12. februarja na Ptuju. Foto: BoBo
Guimaraes
Univerzitetno mesto Guimaraes, ki je na severu Portugalske in ima nekaj več kot 50.000 prebivalcev, velja za 'zibelko naroda'. Tu se je v 12. stoletju rodil prvi portugalski kralj Afonso in to je bila prva prestolnica Portugalske. Foto: EPA
Živahen vstop Velenja v EPK

Osrednje slovesnosti na trgu Toural, ki so jo v portugalskem mestu naslovili Ti si del tega!, so se med drugim udeležili predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, evropska komisarka za kulturo Andrula Vasiliu, portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva in direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer.
Ves dan živahno v Velenju
V Velenju so za slovesni dan pripravili 24 kulturno-umetniških projektov. Tri so predstavili že dopoldne. Na Cankarjevi ulici so predstavili otroški glasbeni projekt, sledil je nastop skupine Stop, potem pa so se predstavili pevski zbori velenjskih vrtcev. Točno opoldne je bil na Titovem trgu promenadni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Zgodba o kulturi se po koncu 2012 ne konča
Velenjski župan Bojan Kontič je zbrane nagovoril ob simbolični uri 12.12. "Naj nas kultura bogati, naj nas kultura povezuje, naj kultura tlakuje pot v našo prihodnost in s tem sooblikuje način in podobo našega življenja. Tudi v letu 2013 bomo nadaljevali zgodbo o kulturi," je ob odprtju poudaril župan. Velenjčani so se po njegovem mnenju s 24 projekti zelo odgovorno pridružili EPK-ju. Prizna, da je bilo nekaj začetnih težav oziroma so se programi zelo dolgo usklajevali, vendar je velenjska občina s svojimi kulturnimi projekti dodala svojo vrednost 12 poglavjem EPK-ja. Veseli ga, da je Velenje kot partner v projektu EPK pokazalo, kako se na področju kulture ustvarjajo presežki.

Velenjčani so se tako tudi uradno pridružili več kot 40 mestom in regijam, ki so se do zdaj že ponašali z nazivom Evropska prestolnica kulture. Na Velenjskem gradu so zatem pripravili kanonado in dvignili velenjsko zastavo EPK 2012.

Večerni del otvoritvenega dogodka se je nadaljeval v Vili Bianci, kjer so odprli razstavo Bele maske, v Galeriji Velenje pa so pripravili plesno miniaturo Prepletanja avtorice Tine Benko. V velenjskem domu so ob prav tako simbolični uri 20.12 predstavili vseh 24 projektov, ki bodo letos zaznamovali Velenje. Razgiban dan pa se je sklenil na ploščadi pred kulturnim domom s koncertom zasedbe Fuzit velenjskih umetnikov Jureta Pukla in Staneta Špegla.
Osrednja zvezda odprtja Manuel d'Oliveira
Na drugem koncu Evrope se je osrednje dogajanje začelo s slovesnostjo v večnamenski dvorani za 4.000 ljudi, zvezda šova pa je bil domači umetnik, kitarist Manuel d'Oliveira. Dogajanje se bo nadaljevalo na glavnem trgu Toural, kjer je nastopila katalonska gledališka skupina Fura Dels Baus. V Guimaraesu bo veselo do 28. januarja, saj bodo z različnimi prireditvami odpirali posamezna programska področja.
Tudi Portugalci za oživitev propadajočih predelov mesta
Portugalci so projektu EPK kljub finančni krizi namenili 110 milijonov evrov, 15 odstotkov je bilo evropskih sredstev. Večino denarja so namenili za naložbe, kot so izgradnja novega univerzitetnega kampusa, vzpostavitev Platforme za umetnost in kreativnost na stari mestni tržnici ter ustanovitev Hiše spomina v nekdanji tovarni plastike. 25 milijonov evrov pa je namenjenih kulturno-umetniškemu programu, ki zajema 600 kulturnih dogodkov in 200 delavnic, razvrščenih v sklope Mesto, Državljanstvo in udeležba ter Evropska razsežnost.
Podobno kot v Mariboru so tudi na Portugalskem med glavne cilje postavili ponovno oživitev propadajočih industrijskih predelov mesta, Guimaraes pa se je poleg tega oprl tudi na močno zgodovinsko dediščino. Stari del mesta, ki velja za 'zibelko naroda', je namreč na seznamu kulturne dediščine organizacije Unesco in se ponaša z veličastnim gradom in palačo.

Živahen vstop Velenja v EPK