Nezavidljiva prihodnost Venezuele: ogromna inflacija, izredne gospodarske razmere. Foto: EPA
Nezavidljiva prihodnost Venezuele: ogromna inflacija, izredne gospodarske razmere. Foto: EPA

"To je protest proti vladi, ki mi jemlje moja upanja in sanje," pravi 24-letni Jose Leon, njegovi z umetniško aktivistično svobodo preoblikovani bankovci, ki jih je začel objavljati na Instagramu, pa so poželi ogromno odzivov in rodili ključnik #VenezuelaDevaluada (Devaluirana Venezuela).

Kot pravi, je idejo dobil med gledanjem filma Deadpool in začel s podobo tega ameriškega filmskega junaka. Obraze venezuelskih herojev na bankovcih za dva bolivarja, ki so na črnem trgu trenutno vredni eno petino ameriškega centa, enostavno preriše v podobe ameriških superjunakov, vse od podob iz Vojne zvezd do Batmana.

"Ljudje so začeli zavračati bankovce za dva bolivarja. Veliko potujem z avtobusom in tam jih niso želeli sprejeti. Niti za cigarete," pravi Leon. Ti bankovci so po inflaciji postali resna nadloga. Najvrednejši lokalni bankovec za sto bolivarjev je na črnem trgu vreden 10 centov in ljudje se k osnovnim nakupom pogosto odpravijo z vrečami denarja.

Leonove risbe so eden izmed načinov, kako protestira proti ekonomski krizi in voditeljem, ki so državo pripeljali do današnjega stanja. Pa čeprav so na spletni strani, ki podpira delovanje vlade, njegovo delo označili za "otročje", ker da zamenjuje domače junake z jenkiji.

6 bolos de creatividad #venezueladevaluada

A photo posted by Jose Leon (@lion_mix) on Jun 19, 2016 at 9:36am PDT

Un poquito de #dc y un poquito de #marvel #venezueladevaluada

A photo posted by Jose Leon (@lion_mix) on Jun 19, 2016 at 9:48am PDT