Venezuelske oblasti so na ulicah in pred trgovinami okrepili varnost z vojsko in posebnimi policijskimi enotami. Foto: Reuters
Venezuelske oblasti so na ulicah in pred trgovinami okrepili varnost z vojsko in posebnimi policijskimi enotami. Foto: Reuters
Prebivalcem so začasno prepovedali tudi vožnjo z motorji. Foto: Reuters

Videoposnetki, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, prikazujejo množico ljudi, ki vdira v trgovine, iz katerih odnašajo, kar jim pride pod roke; od olja za kuhanje do zabojnikov s pivom. Vlada je na ulice že poslala vojake in posebne policijske enote. Prav tako so za 72 ur prepovedali vožnjo z motorjem, ki je eno najpogostejših prevoznih sredstev za mnogo Venezuelcev in priročno vozilo za pobeg.

Posredovati je morala policija, en človek naj bi pri tem umrl.

Venezuela se spopada z eno najhujših inflacij na svetovni ravni, ki se giblje pri okoli 180 odstotkih, poroča BBC. Država, ki je ena največjih izvoznic nafte na svetu, se je znašla v hudi krizi zaradi padca cen črnega zlata na trgu, to pa vladi predsednika Nicolasa Madure povzroča težave pri uvozu zadostne količine hrane, ki je v trgovinah kronično zmanjkuje. Ker je v preteklosti država dobila veliko denarja s prodajo nafte, je bilo preprosto ceneje hrano uvažati kot vlagati v lokalno proizvodnjo, piše Guardian.

Posledice pomanjkanja hrane se že kažejo v slabšem zdravju prebivalcev, mnogi ne jedo dovolj raznovrstne hrane, zaradi česar trpijo za pomanjkanjem hranilnih snovi; glede na nedavno raziskavo je 12 odstotkov vprašanih dejalo, da jedo manj kot tri obroke na dan. Pomanjkanju hrane so najbolj izpostavljeni starejši in otroci. Po podatkih organizacije Bengoa, ki je vprašala 4.000 učencev v šolah, jih je bilo 30 odstotkov podhranjenih, vedno več otrok pa ne hodi več v šolo.

Vladna opozicija trdi, da je za nastalo stanje odgovorna vlada, ki ni ravnala dovolj gospodarno, predsednik Nicolas Maduro pa vztraja, da je pomanjkanje hrane del ekonomske vojne, katere namen je odstavitev predsednika.

Fotoutrinki iz Caracasa, kjer so ljudje nestrpno čakali pred trgovinami (foto: Reuters).