Med gosti 9. Subversive festivala je tudi poslanka v Evropskem parlamentu Ska Keller iz nemške Zveze 90/Zeleni. Foto: EPA
Med gosti 9. Subversive festivala je tudi poslanka v Evropskem parlamentu Ska Keller iz nemške Zveze 90/Zeleni. Foto: EPA
Filmski program festivala prinaša med drugim redko predvajane dokumentarne filme Piera Paola Pasolinija.
Filmski program festivala prinaša med drugim redko predvajane dokumentarne filme Piera Paola Pasolinija. Foto: Subversive festival

Na festivalu bodo med drugim razmišljali o prihodnosti levice na Balkanu, ekonomski politiki Evropske unije, postarabski pomladi in energetski revščini. Med zvenečimi imeni so nekdanja tiskovna predstavnica haaškega sodišča Florance Hartmann, poslanka v Evropskem parlamentu Ska Keller iz nemške Zveze 90/Zeleni, nemški ekonomist Heiner Flassbeck, italijanski aktivist Gianluca Solera in profesor z univerze v švedskem Lundu Spyros Sofos.

Med gostujočimi predavatelji je tudi slovenski sociolog Rastko Močnik, ki bo v sredo predaval o politizaciji delavskega gibanja kot kritiki fašizma. Več slovenskih gostov bo sodelovalo na omizjih, kjer bodo odpirali teme o balkanski begunski poti med represijo in solidarnostjo ter o predlogih za dobre priseljenske politike. Pri organizaciji festivala je sodelovala tudi Združena levica.

Prvi dan festivala je namenjen teoretskemu delu, čez teden dni pa se začenja filmski del, v sklopu katerega bodo predvajali več kot 50 filmov, ki se ukvarjajo z aktualnimi temami in denimo slikajo usode beguncev ali pa opozarjajo na okoljevarstvene težave. Med filmi bodo izbrali dobitnika festivalske nagrade wild dreamer.

Mojstrska delavnica pod vodstvom Karpa Godine
V sklopu spremljevalnega programa bo potekala tudi mojstrska delavnica enega najpomembnejših predstavnikov jugoslovanskega črnega vala, slovenskega režiserja Karpa Godine. Prav tako je predvideno predavanje manj znanih angažiranih dokumentarnih filmov znanega italijanskega režiserja Piera Paola Pasolinija, ki je bil leta 1975 umorjen v nerazjasnjenih okoliščinah.

Ker so letos od mesta Zagreb in hrvaškega ministrstva za kulturo prejeli manj sredstev, so denar zbirali tudi prek spleta. V manj kot tednu dni so si zagotovili sredstva za kritje polovice stroškov letošnjega festivala, ki bo do 16. maja potekal na več lokacijah po mestu.