Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) je bil izobražen polihistor druge polovice 17. stoletja, razpet med svetopisemske resnice in praznoverje na eni ter živo zanimanje za naravo, vojskovanje, zgodovino, življenje in njegove procese na drugi strani. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) je bil izobražen polihistor druge polovice 17. stoletja, razpet med svetopisemske resnice in praznoverje na eni ter živo zanimanje za naravo, vojskovanje, zgodovino, življenje in njegove procese na drugi strani. Foto: MMC RTV SLO/P. B.
Grad Bogenšperk
Na svojem gradu Bogenšperk je imel Valvasor izjemno knjižnico, zbirko mineralov, matematičnih in astronomskih naprav, predmetov z raznih področij, vsemogočih redkosti in starin, tiskarsko delavnico ter zbirko grafik in risb, ki jih je nakupil na štirinajstletnih potovanjih po Evropi. Foto: Javni zavod Bogenšperk
320 let Slave vojvodine Kranjske

Letos mineva 320 let, odkar je kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor izdal Slavo vojvodine Kranjske. Na gradu Bogenšperk, kjer je Valvasor živel dve desetletji, so dogodek obeležili s predstavitvijo projekta celovitega prevoda Slave vojvodine Kranjske in odprtjem razstave Slava skozi čas.

Histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec in tehnik, zbiratelj, risar in založnik, ob tem pa še vojak in poveljnik, član angleške Kraljeve družbe v Londonu Janez Vajkard Valvasor (1641-1693) je kot prvo svojo knjigo na gradu Bogenšperku leta 1679 izdal Pasijonsko knjižico.

V naslednjih desetih letih je izdal oziroma napisal še šest topografskih ali historično-topografskih in troje poučno-literarnih umetnostnih del. Kot vrh in hkrati sklep njegovega znanstvenega truda je leta 1689 izšla Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre dess Hertzogthums Crain). Prav na 15. april je Valvasor vanjo zapisal znamenito posvetilo Kranjskim deželnim stanovom, je zapisano na spletni strani javnega zavoda Bogenšperk.

Valvasor domovino želel predstaviti tujini
Danes je Slava vojvodine Kranjske eden izmed simbolov slovenstva, temeljni kamen slovenske zgodovine. Polihistorsko delo, ki je izšlo v Nürnbergu v nemščini, je bilo napisano v gotici. Valvasor je knjigo napisal z željo, da bi svojo domovino vsestransko predstavil v tujini.

Slava vojvodine Kranjske zajema 15 knjig, vezanih v štiri dele, ki obsegajo skupaj 3.552 strani velikega formata, poleg tega pa še 24 prilog in 528 bakrorezov. Slava je tako prvi sistematični prikaz zgodovine Slovenije, ozemlja in načina življenja, in še danes, v začetku 21. stoletja, vzdrži večino meril resnega znanstvenega dela, še piše na spletni strani zavoda Bogenšperk.

Projekt celostnega prevoda tega do danes še ne v celoti prevedenega dela v slovenščino sta na Bogenšperku predstavila zavod Dežela Kranjska in javni zavod Bogenšperk. Ob tej priložnosti so na gradu odprli tudi razstavo Slava skozi čas.

Slovesnosti se je udeležila ministrica za kulturo Majda Širca. Kulturni program so sooblikovali interpretinja ljudske glasbe Ljoba Jenče, poznavalec starinskih glasbil Janez Jocif, ljudska pevca zakonca Petrač, skupina starosvetnih smučarjev z Blok in drugi.

A. K.

320 let Slave vojvodine Kranjske