Urad za varstvo konkurence v odločbi med drugim Sazasu očita, da je pod vodstvom Matjaža Zupana (na sliki) med letoma 2006 in 2009 nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del avtorjem delil brez ugotavljanja dejanske uporabe glasbenih del. Foto: RTV SLO
Urad za varstvo konkurence v odločbi med drugim Sazasu očita, da je pod vodstvom Matjaža Zupana (na sliki) med letoma 2006 in 2009 nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del avtorjem delil brez ugotavljanja dejanske uporabe glasbenih del. Foto: RTV SLO
Urad za intelektualno lastnino je že lani pozival vse imetnike pravic, da mu posredujejo vse podatke o domnevnih kršitvah Sazasa v zvezi s kolektivnim upravljanjem avtorskih pravic, za katere ima združenje dovoljenje urada. Foto: NN

V Sazasu (Združenju skladateljev, avtorjev in založnikov za zaščito avtorskih pravic Slovenije) so očitke o nepravilnostih zavrnili in zahtevali sestanek z gospodarskim ministrstvom.

Globa v vrednosti 10 odstotkov letnih prihodkov?
V odločbi Urada za varstvo konkurence (UVK) piše, da je Sazas pod vodstvom Matjaža Zupana med letoma 2006 in 2009 nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del avtorjem delil brez ugotavljanja dejanske uporabe glasbenih del. UVK, ki ga vodi Damjan Matičič, je v odločbi zapisal, da so bila pravila za nagrajevanje pri Sazasu določena nepregledno, subjektivno in retroaktivno, nanje pa so lahko vplivali le redni člani, ki so bili zaradi te možnosti postavljeni v boljši konkurenčni položaj kot drugi avtorji.

Poleg tega je Sazas svoje člane vsaj nekaj let obremenjeval z obveznim vplačevanjem v promocijski sklad, iz katerega so sredstva delili na podlagi nepregledno določenih pravil. Ta pravila so lahko po ugotovitvah UVK-ja oblikovali le redni člani z glasovalno pravico, kar je vodilo do izkrivljanja konkurence med avtorji. V skladu z ugotovitvami UVK od Sazasa med drugim zahteva, da mora vsem avtorjem zagotoviti enako pravico na sejah skupščine in da mora na domači spletni strani objaviti vsa letna poročila in vse sprejete sklepe, ki se nanašajo na obračun honorarjev. Če Sazas odločbe ne bo spoštoval, ga lahko doleti globa v vrednosti desetih odstotkov letnih prihodkov.

Sazas: politika ene stranke želi uničiti avtorsko zaščito
V Sazasu so v sporočilu za javnost v celoti zavrnili argumentacijo odločbe UVK-ja in zahtevali takojšen za javnost odprt sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, "na katerem naj predstavniki vlade, omenjenih uradov in predstavniki skladateljev in avtorjev s pisnimi dokumenti predstavijo dejstva".

Opozorili so tudi, da UVK ni neodvisna institucija, saj deluje v okviru ministrstva za gospodarstvo. "To skrbi za gospodarske subjekte (kapital), ki mu avtorska pravica predstavlja edino oviro na poti do popolnega dobička. V isti sestavi je tudi urad za intelektualno lastnino. In vse tri institucije vodi politika ene od parlamentarnih strank koalicije, njen edini cilj pa je uničiti avtorsko zaščito v Sloveniji," so navedli v Sazasu.

Nočejo monopola in "socialistične" uravnilovke
V Sazasu so prepričani, da celotna vsebina obtožb urada za varstvo konkurence temelji na konstruktih in anonimkah nekaterih posameznikov. Poudarili so tudi, je bila odločba UVK-ja napisana že pred začetkom postopka. "Država je slovenske skladatelje in avtorje prisilila v obvezno kolektivno ščitenje avtorske pravice! To pomeni, da nas je država prisilila v monopol! In zdaj nam ta vsiljeni monopol očita," so še poudarili.

Zapisali so tudi, da so na ponedeljkovi izredni skupščini sprejeli sklep, da se državi takoj pošlje zahtevek za spremembo člena zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki govori o obveznem kolektivnem ščitenju avtorske pravice, saj nočejo monopola. "Hočemo, da o višini nadomestil za naša avtorska dela individualno odloča kakovost,in ne 'socialistična' uravnilovka! Hočemo plačilo nadomestil na podlagi rezultatov dela, in ne na podlagi dela in teorije enakih želodcev!" so še zapisali pri Sazasu.