Partnerji prenove stadiona so zasebni investitor Joc Pečečnik, lastnik in predsednik nogometnega kluba Interblock, Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Mestna občina Ljubljana. Foto:
Partnerji prenove stadiona so zasebni investitor Joc Pečečnik, lastnik in predsednik nogometnega kluba Interblock, Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Mestna občina Ljubljana. Foto:
Podoba novega stadiona za Bežigradom se bo začela uresničevati čez leto dni.
Plečnikov stadion je varovan objekt kulturne dediščine in kot tak vpisan tudi v Register nepremične kulturne dediščine. To je tudi pravna podlaga, ki zahteva, da je stadion namenjen športnim in kulturnim prireditvam ter rekreaciji, obenem pa so dopustni le tisti posegi, ki ne krnijo tistih prvin, zaradi katerih je bil objekt prepoznan kot del slovenske kulturne dediščine. Foto: RTVSLO

Združenje za ohranjanje spomenikov in spomeniških območij Icomos, ki mu predseduje Marko Stokin, zahteva ponovno strokovno presojo upoštevanja kulturnovarstvenih izhodišč in zagotovitev varstva Plečnikovega stadiona v skladu z mednarodnimi določili in pravnim varstvom kulturne dediščine.

Pri tem se sklicujejo na dva mednarodna dokumenta: Konvencijo o stavbni dediščini Evrope, ki pogodbenice med drugim zavezuje k sprejetju določb, ki preprečujejo poškodovanje, propadanje in rušenje zavarovane dediščine, ter na Beneško listino, ki opredeljuje uporabo spomenikov, pri kateri konstrukcija ali dekoracija stavbe ne sme biti prizadeta, in govori o tem, da ohranjanje spomenika vključuje tudi ohranitev primernega okolja in prepoveduje vsakršne nove gradnje, rušenja ali prezidave, ki bi utegnile spremeniti razmerja gmot in barv.

Plečnikov stadion po njihovem prepričanju zasluži prenovo v skladu s strokovnimi konservatorsko-restavratorskimi načeli in mednarodnimi določili, pri kateri bodo ohranjene njegova arhitekturna, materialna in simbolna vrednota, kar pa, tako v združenju, "žal prvo nagrajena natečajna rešitev za prenovo in dograditev centralnega stadiona Jožeta Plečnika za Bežigradom ne prinaša, saj ne upošteva načel celostnega varstva dediščine".

Več kot "le" stadion
Stadion za Bežigradom je v opusu arhitekta Jožeta Plečnika edini športni objekt s še vedno jasno berljivo zasnovo in ohranjenimi arhitekturnimi elementi. Gre za vzorčni primer Plečnikove arhitekture, ki zaznamuje nekdanje bežigrajsko predmestje ob glavni mestni vpadnici, hkrati gre za najstarejši ohranjeni stadion v Ljubljani.

Ne bodo ga zaprli s streho
Zmagovalni projekt je sad dela berlinskega biroja GMP; predvideva popolno ohranitev originalne Plečnikove kompozicije in vse druge elemente stadiona. Novi objekti so fizično in programsko ločeni od že obstoječih, so pa zato vsi povezani pod in nad zemljo. Kot eno izmed najznačilnejših črt Plečnikovega stadiona so berlinski arhitekti prepoznali horizontalno odprtost proti nebu, kar je vplivalo na njihovo odločitev, da stadion tudi v prenovljeni obliki ostaja odprt oziroma ga bo dopolnjevala hidravlična pomična streha. Streha bo prekrila vse nove posege, tudi lože vip, s katerimi so nadkrite tribune.

Ob jasnem ločevanju na stare in nove dele bo stadion razdeljen na tri temeljne delitve: ohranitev kolonade na vzhodu in velike gloriete z novim parkom na zahodu. Vmesni zdaj obstoječi elementi bodo odstranjeni, novi elementi pa bodo delno dominirali nad obstoječimi. Odstranjen bo tudi zid na severozahodu, med tekmo pa bodo pogledi iz okoliških stavb onemogočeni s pomočjo žaluzije.

Zavod za varstvo kulturne dediščine odgovarja
Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) vztrajajo, da so strokovnjaki zavoda ugotovili, da rešitev, ki so jo pripravili v nemškem arhitekturnem biroju GMP (arhitekti von Gerkan, Marg in partnerji), ustreza kulturnovarstvenim pogojem. V odzivu na zahtevo Icomosa še pojasnjujejo, da je bilo istočasno dogovorjeno, da Konservatorski center ZVKDS pripravi celosten konservatorsko-restavratorski načrt. Ta je v pripravi in bo v celoti skladen z zakonom o varstvu kulturne dediščine.

Kot še sporočajo z ZVKDS-ja, mora sodoben konservatorsko-restavratorski načrt upoštevati kanon konservatorske stroke in zakonska določila, kot tudi zahteve časa. Stadion sedaj propada. Brez prenove bo propadal še naprej, dodajajo. Prenova zaradi prenove brez funkcije ni v interesu širše javnosti niti stroke. Stadion je bil zgrajen za ljudi in to osnovno funkcijo ohranja tudi v bodočnosti, še menijo.

A. J.