Drugo
22 legionarjev smo za slavnostno priložnost "uvozili" naravnost iz matice: Legio I Italica si je ime nadela po legiji, ki jo je leta 66 mobiliziral cesar Neron. Foto: BoBo
Napis
Napis, na katerega vežemo letošnji jubilej, so leta 1887 izkopali na globini enega metra, ko so prestavljali cevi za vodovod na današnjem Trgu francoske revolucije. Omenja, da sta med jesenjo leta 14 in pomladjo leta 15 Avgust in Tiberij mestu nekaj poklonila. Ker pa je napis na ključnem mestu odlomljen, žal ne vemo, za kaj je šlo. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Emonec
Kopija Emonca krasi park Zvezdo, original pa hranijo v Narodnem muzeju. Kip emonskega meščana so iz pozlačenega brona izdelali sredi 4. stoletja. Foto: MGML
Park Zvezda se je za tri dni spremenil v živahno rimsko tržnico. Foto: BoBo
Kolonija Emona je bila rimsko in sploh prvo mesto na območju današnje Ljubljane. Kot natančen stroj, povezan z drugimi mesti, je pomagala poganjati imperij. S svojo univerzalno obliko, arhitekturo, načinom življenja, pravnim redom in vrednotami je vzgajala prebivalce mesta v lojalne rimske državljane. S svojimi obredi in pravili delovanja je krepila skupno politično ideološko in kulturno identiteto. Foto: BoBo

Dodaj v

Vestalke, gladiatorji in legionarji zavzemajo Ljubljano - no, pravzaprav Emono

Prestolnica se za tri dni vrača v čas Rimskega imperija
22. avgust 2014 ob 09:15,
zadnji poseg: 22. avgust 2014 ob 10:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljana bo danes in konec tedna s prireditvijo Ave, Emona!, ki zaznamuje vrhunec praznovanja 2000-letnice antične Emone, zaživela v duhu Rimljanov.

Kongresni trg in park Zvezda se bosta od danes do nedelje prelevila v prizorišče rimskega tabora in tržnice, na katerem bo vrsta uprizoritev obiskovalce popeljala 2000 let v preteklost.

Rimski tabor bo od petka do nedelje postavljen na Kongresnem trgu, v parku Zvezda pa bo cvetela rimska tržnica. V sklopu prireditve se bodo predstavili člani številnih zgodovinskih društev tako iz Slovenije kot tujine, ki bodo uprizorili različne rimske dejavnosti in rituale.

Prireditev bo ob 19.45 tudi uradno odprl ljubljanski župan Zoran Janković.


V sklopu rimskega tabora bodo obiskovalci lahko spoznali, kakšno je bilo življenje pred 2000 leti, rimsko vojaško opremo in vojaške spretnosti. Rimski legionarji bodo vsak dan predstavili bojne formacije in spretnosti, generali pa se bodo zbrali na bojnem posvetu.

Poleg tega bo mogoče spremljati prodajo sužnjev, plese vestalk, predstave antičnega glumaškega gledališča, ritual ustanovitve mesta, rimsko poroko in gladiatorske boje. Vse tri dni se bo po mestnem središču sprehajala tudi rimska povorka. Njena pot bo vodila po trasi Breg-Čevljarski most-Mestni trg-Prešernov trg-Kongresni trg.

Na rimski tržnici bodo obrtniki predstavili starorimske obrti: ročno tkanje, oljkarstvo, lončarstvo, šiviljstvo, rezbarjenje, izdelovanje mozaikov, izdelke iz jantarja, zeliščarstvo, izdelavo podkev in usnjenih izdelkov, ponujali bodo tudi rimske jedi. Poleg Rimljanov se bodo v parku Zvezda predstavili tudi njihovi sodobniki, Kelti.

Pripravili bodo ustvarjalne delavnice izdelovanja rimske vojaške opreme in nakita, na emonski učni uri na prostem pa bodo obiskovalci lahko pod vodstvom magistra iz Emone spoznavali, kako so se učili pred 2000 leti.

V tuniki po sledeh zgodovine
Poleg osrednje prireditve Ave, Emona! se bo mogoče udeležiti tudi vodenih tematskih ogledov po Emoni, na katerih se bodo obiskovalci, oblečeni v tunike, sprehodili po ljubljanskih ulicah in odkrivali njene sledi, so sporočili iz zavoda Turizem Ljubljana.

O ozadju se podučite v Mestnem muzeju
Osrednjo razstavo v sklopu obeleževanja 2000-letnice rimske Emone so pripravili v Mestnem muzeju Ljubljana. Na postavitvi z naslovom Emona: mesto v imperiju so posebno pozornost namenili ustanovitvi in izgradnji mesta v času, ko je Rim iz republike prehajal v cesarstvo. V Narodnem muzeju je na ogled razstava Rimske zgodbe s stičišča svetov, ki je zajela rimsko dobo na celotnem ozemlju Slovenije.

Začetki z vojaško kolonijo
Rimska zasedba širšega ljubljanskega prostora je povezana z Avgustovim osvajanjem Balkana. Arheologi so leta 2008 na območju, kjer se je plovna Ljubljanica najbolj približala Grajskemu griču, odkrili sledove dveh vojaških taborov. V prvem desetletju 1. stoletja so Rimljani na območju današnjega središča Ljubljane ob levem bregu Ljubljanice postavili kolonijo Julijo Emono.

Za obdobje razcveta Emone velja čas od 1. do 5. stoletja. Mesto je imelo pravokoten tloris z osrednjim trgom - forumom in sistemom pravokotno križajočih se cest, med katerimi so bile stavbne površine. Obdajalo ga je obzidje s stolpi, mestoma pa tudi eden ali dva jarka, napolnjena z vodo.

Zaradi svoje lege je imela Emona pomembno vlogo v vojaškem obrambnem sistemu rimskega imperija. Od druge polovice 4. stoletja pa vse do madžarskih vpadov v 10. stoletju je bilo to prehodno ozemlje na poti do Apeninskega polotoka.

Program se bo vse dneve začel ob 10.00, zadnji dogodek pa bo v petek in soboto na vrsti ob 20.00, v nedeljo pa ob 17.00.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Mimobeznik
# 22.08.2014 ob 12:54
So se vsaj potrudili, brez ščitov in čelad iz cenene plastike :)
SF010
# 22.08.2014 ob 11:15
upam da bo kej nagih bab (suženj)
Gaius Julius
# 22.08.2014 ob 10:32
Lepo je to uredil moj dragi nečak, ni kaj :)
Kobalt
# 22.08.2014 ob 15:24
@svatne

Lahko navedeš literaturo, da podkrepiš te tvoje trditve? Ali si preprosto izmišljuješ?
Baizy
# 22.08.2014 ob 13:55
Moja 14 letnica si je skrbno spela lase ;) Velik projekt, odlična prireditev!
Navadvip
# 22.08.2014 ob 13:23
Ave Emona! SPQR :)
rogati
# 22.08.2014 ob 18:05
Tiberij je po zapisu Valerija Maxima poslal med Karne deset rimskih mladeničev z družinami, da bi jih romanizirali slovensko govoreče staroselce. Enajsta družina je predstavljala vojaško varstvo. Šašelj je pač dokazal, da je bilo v Emoni vsega 11-enajst družin rimskih plemenitašev.
rokin
# 22.08.2014 ob 16:09
svatne

domišlijo pa maš, prve naselitve v Lj so bili mostiščarji, prvo mesto je bla pa Emona, druge tvoje pravljice pa pršpari za zgodbice za lahko noč
emilija-zagar
# 22.08.2014 ob 15:57
Ja sužnji in sužnje, kar skoraj brez pravic in skoraj zastonj je že treba delat, če slučjno delaš!!!!????
LUDWIG
# 22.08.2014 ob 14:55
LaToya bo sužnja
SF010
# 22.08.2014 ob 11:16
Zoki ni nič ukrenil on si samo baše žepe
svitos
# 22.08.2014 ob 19:40
Jebemti barje, meglo in vlago!
rokin
# 22.08.2014 ob 16:05
zgodovina Lj je vedno bolj in bolš predstavljena :)
jurica
# 22.08.2014 ob 10:57
A Zoki je tvoj nečak :)
svatne
# 22.08.2014 ob 15:18
"Kolonija Emona je bila rimsko in sploh prvo mesto na območju današnje Ljubljane. " Lepo zveni, je pa totalno skregano z dejstvi. Ljubljana z rimskim vojaškim taborom, ki je v stoletjih preraslo v stalno naselbino rimskega mestnega tipa, nima prav ničesar skupnega, razen, da so mestno obzidje, utrdbo na Gradu in pomembnejše stavbe v mestu zidali iz ostankov razrušene rimske Emone na drugi strani Ljubljanice. Ko so arheologi prvič zakopali s krampom v pritličju hiše na Gornjem trgu pod Gradom, so takoj naleteli na ostanke kuhinje, dosti starejše od Emone. A o teh najdbah vlada molk. Nekomu ni všeč, kar štrli vsem v nos, da je Ljubljana nastala med zaobljenim gričem in obenj priljubljeno reko Ljubljanico, in to mnogo preden so rimski okupatorji prevzeli nadzor nad prometnimi potmi. Rimska vojaška postojanka je - kot je to v vojaški praksi pravilo - nastala na drugem bregu reke, na vzvišenem prostoru, odkoder so imeli dober pregled na domorodci onkraj reke in nad potmi skozi ožino med obema gričema - Gradom in Rožnikom. Ko so okupatorji odšli, je od njihovega "mesta" ostala zaraščena groblja. Ko so ljubljanski meščani svoje lesene stavbe menjali z zidanimi, in so zaradi obrambe pred napadi z juga morali postaviti obzidje, so rimski ostanki postali priročen kamnolom - dosti bližji od oddaljene Podpeči, kjer so seveda tudi lomili kamen in ga s čolni vozili v Ljubljano.
jorgi-kralj
# 22.08.2014 ob 16:02
Če bi zadeva šla v smer neke turistične prireditve, se strinjam. Tako je pa to čista oslarija častiti okupatorje, katerih davni potomci so to še kako poudarjali ob ustanovitvi Ljubljanske pokrajine. Slaviti okupatorje- je to potrebno???????
Kazalo