Za Möderndorferja je bila Ježkova nagrada že tretja večja letos. Po Šeligovi je namreč kot avtor besedila Nežka se moži najbolj prepričal žirijo anonimnega razpisa za žlahtno komedijsko pero. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za Möderndorferja je bila Ježkova nagrada že tretja večja letos. Po Šeligovi je namreč kot avtor besedila Nežka se moži najbolj prepričal žirijo anonimnega razpisa za žlahtno komedijsko pero. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vita Mavrič
Njegova sestra Vita Mavrič se je mnogim v spomin vtisnila po njenem projektu - večeru šansonov La Vie en Rose. Foto: Ana Jurc
Gojmir Lešnjak - Gojc
Gojmir Lešnjak - Gojc je eden izmed tistih domačih humoristov, ki se je še nedavno potegoval za županski stolček na lokalnih volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Marko Filli in Vinko Mőderndorfer
Nagrado je sinoči prejel iz rok generalnega direktorja RTV Slovenija mag. Marka Fillija. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Uroša Perića s prijatelji
Za dobro razpoloženje na sami podelitvi Ježkovih nagrad je skrbel glasbenik Uroš Perić s prijatelji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gojmir Lešnjak - Gojc po Ježkovih nagradah 2010 za MMC
Vita Mavrič po podelitvi Ježkove nagrade 2010 za MMC

Pesnik, ki je postal dramatik, prozaist, esejist, scenarist, pisec radijskih iger ter gledališki, filmski in televizijski režiser, se je tako pridružil 21-terici umetnikov, ki so na tak ali drugačen način pripomogli k širjenju žlahtnega duha Franeta Milčinskega - Ježka.

Klub Ježkovih nagrajencev širi programski svet RTV Slovenija vse od podelitve nagrade leta 1989 pisatelju, dramatiku, gledališkemu igralcu, režiserju in uredniku Marjanu Marincu. Po njem so se med nagrajence še zapisali Bojan Adamič, Srečko Golob, Urban Koder, Iztok Mlakar, Mojmir Sepe, Ervin Fritz, Jani Kovačič, Tomaž Pengov, Pavel Lužan, Gojmir Lešnjak - Gojc, Vita Mavrič, Zlatko Šugman, Jure Ivanušič, Črt Škodlar, Nataša Tič Ralijan in Andrej Rozman - Roza, Sašo Hribar, Kolektiv Narobov, Adi Smolar in Lado Leskovar.

Möderndorferjev stari znanec in somišljenik tako v umetnosti kot življenju Lešnjak je bil mnenja, da je nagrada romala v prave roke. "Tako da sem počaščen in srečen, da se je priključil, kot je sam danes rekel - in tudi sam tako mislim - v eno 'nobel' družbo," je za MMC povedal Lešnjak.

Sam je nagrado prejel leta 1999, in kot se je spominjal za MMC, je bila takrat podelitev še v skromnih okvirih, ampak ravno tako slovesna, je poudaril Lešnjak. "Lagal bi tisti, ki reče, da je to le še ena nagrada. Pač Ježkova nagrada je samo ena. Samo eden je bil Ježek. To daje tej nagradi ta velik pečat. V srčku ostaja to za vedno," je bil slikovit igralec.

Kakšen pomen ima Ježkova nagrada?
Posebno mesto ima Ježkova nagrada tudi za Mavričevo, ki je nagrado prejela le leto za Lešnjakom. "Jaz imam fantastičen spomin na dve nagradi v življenju. Prvi je bil viktor za posebne dosežke, ko sem bila visoko noseča. Nič nisem vedela, nihče se ni izdal. In sem doživela takšen šok v dvorani, da sem mislila, da če vstanem, bo otrok padel ven. To je bilo eno od lepših presenečenj v življenju. Druga, ki jo pa dajem po svojem osebnem, intimnem, tistem čustvenem vzgibu na prvo mesto, je pa Ježkova," je pojasnila Mavričeva.

Pevka je dobila nagrado zaradi dueta s enim izmed še vedno živečih velikanov domače glasbene produkcije Mojmirjem Sepetom. Za MMC je razložila, da ji je ostala v sentimentalnem spominu. "Zdi se mi, da sem takrat zaokrožila neko celoto tistega mojega mladostniškega ustvarjanja, ki je bilo polno idej, želja. Kar razganjalo me je od vsega. To je bilo najbolj plodno obdobje mojega življenja, tudi zato mi je v lepem spominu," je priznala Mavričeva.

Ježek - vzornik mnogih umetnikov
Za igralca, ki se preizkuša tudi v politiki, je bil Ježek vzornik in človek, ki je utrl neko pot satiri. Ob tem je obžaloval misel, da mediji v današnjih časih premalo pozornosti posvečajo tovrstnemu izražanju odnosa do tega sveta. "Upam, da bo tudi ta nagrada in tudi taka 'nobel' prireditev, kot je bila danes - tak izjemen Urošev koncert in vse skupaj - prinesla tudi takšne rezultate, da se bo vrnila satira na svoje mesto, ker je prav, da se tudi skozi naše oči biča človekovo neumnost," je upal Lešnjak.

Igralčev spomin na legendarnega Ježka sega v leto 1984, ko je še deloval v skupini Srp. Za MMC je pojasnil, da si je močno želel, da bi bil Ježek gost na njihovem koncertu, vendar je bil vsestranski umetnik že bolan in ni bil več pripravljen nastopati. Tako da neposredne zveze z njim ni imel, vendar obenem je Lešnjak dodal, da odlično pozna vnukinjo in sina. "Skratka njegova poezija, njegovo izročilo, njegove pesmice, njegovi songi, šansoni so globoko v meni zapisani. In moram reči, da sem še vedno in bom ostal za vedno ostal velik 'fan' Frana Milčinskega - Ježka," je zatrdil Lešnjak.

Kratka pogovora z Mavričevo in Lešnjakom si lahko pogledate v videih desno.

In kaj prinese Ježkova nagrada?
"Ne prinese ti nič v Sloveniji. Kaj ti lahko v slovenskem prostoru prinese? To je tako, kot je rekel moj brat, danes lepo na odru: V tej državi ni dovolj talent, tudi sicer moraš imeti malo sreče. Tudi sicer je talent nekaj, s čimer se stvar začne in potem ga je treba brusiti. Zdaj pa živimo v tako majhnem, ozkem okolju, tako da, kaj ti pa naj prinese," je bila odločna v svojem odgovoru Mavričeva.

Ob tem je pojasnila, da ji po prejemnu nagrade ni nihče ponudil pomoči pri novi zgoščenki ali projektu. "Prinese pa neko osebno satisfakcijo, da lezeš v pravo smer. In meni se zdi, da je nagrade treba dobivati, ko si mlad. Ker ti takrat dajejo zagon, polet ... Ko si ti že potegnil pod črto neko svojo pot tako kot jaz zdaj, ko se počasi že poslavljam v svoji glavi," je razkrila za MMC Mavričeva in pojasnila, da počasi odhaja z odra.

Zaradi nagrad je smiselno nadaljevati
Pevka trdi, da pri njenih letih nagrada ni več tako pomembna, moraš jo dobivati, ko si mlad, ker takrat ti dajo tisto pravo motivacijo za naprej. "Seveda je pa tudi lepo, če zaključiš en tak velik opus, kot ga je moj brat," je priznala Mavričeva in dodala: "Nagrad smo vedno veseli. Potolažijo te. Dajo ti občutek, da je smiselno nadaljevati."

Gojmir Lešnjak - Gojc po Ježkovih nagradah 2010 za MMC
Vita Mavrič po podelitvi Ježkove nagrade 2010 za MMC