Do 12. aprila bo na sporedu še 14 koncertov z nastopi žirantov. Foto: Svirel
Do 12. aprila bo na sporedu še 14 koncertov z nastopi žirantov. Foto: Svirel

Na tekmovanju, ki je na gradu Kromberk potekalo od začetka tedna, je nastopalo 37 solistov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Poljske in 12 komornih skupin, ki jih sestavlja 32 glasbenikov iz Slovenije, Italije, Poljske, Moldavije, Kitajske, Slovaške.
O najboljših je presojala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Marie-Andree Joerger iz Francije, Dražen Košmerl iz Hrvaške in Klemen Leben iz Slovenije. Najboljša sta prejela tudi denarne nagrade, razdelili pa so tudi šest posebnih nagrad.
Selitev v Goriška brda
Sedmo mednarodno glasbeno tekmovanje in festival solistov ter komornih skupin Svirel 2015 se seli v Goriška brda. Na gradu Dobrovo se bo tekmovanje Svirel v petek nadaljevalo z disciplino strunskih glasbil (godala, brenkala) in se končalo v četrtek s koncertom finalistov in razglasitvijo absolutnih zmagovalcev. Poseben gost večera bo Ansambel rogov hoRORn z Akademije za glasbo Ljubljana, ki ga vodi mentor Jožek Rošer.
Celotno dogajanje spremljajo tudi festivalski koncerti. Tako bo do 12. aprila na sporedu še 14 koncertov z nastopi žirantov - v soboto godala na gradu Dobrovo, 31. marca brenkala v cerkvi Subida v italijanskem Krminu, 7. aprila pihala na Coroninijevem dvorcu v Šempetru pri Gorici in 10. aprila trobila in tolkala v cerkvi na Vrabčah.