Ministrstvo za kulturo skuša z nadomestilom izboljšati položaj samozaposlenih na področju kulture in ustvariti boljše pogoje za njihovo delovanje. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za kulturo skuša z nadomestilom izboljšati položaj samozaposlenih na področju kulture in ustvariti boljše pogoje za njihovo delovanje. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Nadomestilo lahko samozaposleni v kulturi prejmejo največ za enkratno zadržanost od dela zaradi bolezni v posameznem letu. Foto: MMC RTV SLO

Uredbo, s katero je določila višino dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2018, je vlada izdala na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

Le za enkratno zadržanost od dela na leto
Za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni, lahko samozaposleni v kulturi prejme dnevno nadomestilo za delovne dni do vključno 30. delovnega dne bolezni. Nadomestilo lahko prejmejo največ za enkratno zadržanost od dela zaradi bolezni v posameznem letu.

Zakon o varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da znaša nadomestilo ob zadržanosti od dela zaradi bolezni za zavarovance, ki opravljajo samostojno dejavnost, 80 odstotkov osnove za plačilo prispevkov. Ministrstvo za kulturo samozaposlenim s pravico do plačila prispevkov te prispevke plačuje v višini najnižje zavarovalne osnove.

Ministrstvo za kulturo poskuša s tem nadomestilom izboljšati položaj samozaposlenih na področju kulture in ustvariti boljše pogoje za njihovo delovanje.

Pri določitvi višine nadomestila je ministrstvo izhajalo tudi iz podatkov o pragu revščine Statističnega urada Republike Slovenije (Surs), iz katerih je razvidno, da se prag revščine v zadnjih letih ni bistveno spreminjal.

Po podatkih Sursa je bil prag revščine za leto 2013 opredeljen kot dohodek, nižji od 593 evrov na mesec, za leto 2014 je bil ta prag pri manj kot 596 evrov mesečno, za leto 2015 pri manj kot 617 evrov mesečno, za leto 2016 pa je bil kot prag revščine opredeljen dohodek, nižji od 616 evrov mesečno.