Drugo
(6)
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo skuša z nadomestilom izboljšati položaj samozaposlenih na področju kulture in ustvariti boljše pogoje za njihovo delovanje. Foto: MMC RTV SLO
Evri
Nadomestilo lahko samozaposleni v kulturi prejmejo največ za enkratno zadržanost od dela zaradi bolezni v posameznem letu. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Višina nadomestila za samozaposlene v primeru bolezni ostaja 20 evrov na dan

Do nadomestila upravičeni zadržani zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni
4. januar 2018 ob 17:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je določila višino dnevnega nadomestila za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas v primeru zadržanosti od dela zaradi bolezni. Ta ostaja na ravni iz obdobja od 2014 do 2017 in bo za letošnje leto znašala 20 evrov dnevno oziroma 600 evrov za 30 dni.

Uredbo, s katero je določila višino dnevnega nadomestila za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni za samozaposlene v kulturi za polni delovni čas za leto 2018, je vlada izdala na podlagi zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo.

Le za enkratno zadržanost od dela na leto
Za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni, ki traja najmanj 31 delovnih dni, lahko samozaposleni v kulturi prejme dnevno nadomestilo za delovne dni do vključno 30. delovnega dne bolezni. Nadomestilo lahko prejmejo največ za enkratno zadržanost od dela zaradi bolezni v posameznem letu.

Zakon o varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da znaša nadomestilo ob zadržanosti od dela zaradi bolezni za zavarovance, ki opravljajo samostojno dejavnost, 80 odstotkov osnove za plačilo prispevkov. Ministrstvo za kulturo samozaposlenim s pravico do plačila prispevkov te prispevke plačuje v višini najnižje zavarovalne osnove.

Ministrstvo za kulturo poskuša s tem nadomestilom izboljšati položaj samozaposlenih na področju kulture in ustvariti boljše pogoje za njihovo delovanje.

Pri določitvi višine nadomestila je ministrstvo izhajalo tudi iz podatkov o pragu revščine Statističnega urada Republike Slovenije (Surs), iz katerih je razvidno, da se prag revščine v zadnjih letih ni bistveno spreminjal.

Po podatkih Sursa je bil prag revščine za leto 2013 opredeljen kot dohodek, nižji od 593 evrov na mesec, za leto 2014 je bil ta prag pri manj kot 596 evrov mesečno, za leto 2015 pri manj kot 617 evrov mesečno, za leto 2016 pa je bil kot prag revščine opredeljen dohodek, nižji od 616 evrov mesečno.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Celt
# 04.01.2018 ob 20:19
Čak mal... a to pomeni da imajo samozaposleni v kulturi ( v bistvu s.p.-jevci) večje pravice pri zdravstvenih storitvah kot ostali s.p. podjetniki?

Ker navaden sp za prvi 30 dni ne dobi nikakršnega nadomestila. A ni tole neenakost pred zakonom?
kingeston
# 08.01.2018 ob 09:25
glavno da nikoli ne bomo ukinili državno sponzoriranega lenuharjenja in negativne selekcije...
prizemljen
# 05.01.2018 ob 18:31
*onemogoči
prizemljen
# 05.01.2018 ob 18:30
Celt

"My point too" takoj po branju. Kaj smo pa ostali? Poškodba gležnja , kar me omogoči za skoraj cel mesec opravljati delo, ki je izratiro sezonsko. Izpad dohodka? Ne vpašaj! Nadomestilo? Ništrc, ker gre za prvih trideset dni. Prispevki? Vezani na vsaj povprečno(!) plačo ali višji, čeprav je dohodek običajno nižji. Sindikati? So nasm to zrihtali, ker mi podjetniki baje zajedamo državo. Ali lahko zdravstveni ali katerikoli blagajni kaj dolguješ? Poskusite en mesec zamuditi s plačilom prispevkov. Poleg zamudnih obresti za vsak dan zamude vas prvi delovni dan v naslednjem mesecu pričaka blokiran račun.
semaino
# 04.01.2018 ob 19:45
Kje je Štrukelj? Na Maldivih s svojo 4000€ sindikalno plačo.
apache666
# 04.01.2018 ob 20:22
9 let sem bil samozaposlen v javnem sektorju. Brez bolniske, ocetovskega dopusta, letnega dopusta, kilometrine, bozicnice... Drzavi se gladko fucka za narod. Vazno da mamo mejo v piranskem zalivu s katero se ukvarjamo ze 30 let in se se bomo
Kazalo