Kar se tiče prenove medijske zakonodaje, je ministrstvo za kulturo že pripravilo Pregled medijske krajine v Sloveniji, strategija pa naj bi bila pripravljena do konca leta 2015. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Kar se tiče prenove medijske zakonodaje, je ministrstvo za kulturo že pripravilo Pregled medijske krajine v Sloveniji, strategija pa naj bi bila pripravljena do konca leta 2015. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Seja vlade
Vlada je na seji presodila, da bo treba v prihodnjih mesecih temeljito pregledati posamezne cilje, ukrepe in kazalnike NPK-ja in jih zastaviti tako, da bodo smiselni, uporabni in izvedljivi, ter bodo kot taki prispevali k temu, da celotna družbena skupnost prepozna in prizna kulturi potreben pomen. Foto: BoBo
Ministrstvo za kulturo
Kar se tiče področja arhitekture, je vlada spomnila, da manjša delovna skupina skupaj z ministrstvom za kulturo že pripravlja osnutek arhitekturne politike. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Če program ni finančno vzdržen, "ostaja na ravni želja in v ničemer ne prispeva k razvoju kulture v najširšem smislu", meni vlada, ki se je v sredo na seji opredelila do mnenja Nacionalnega sveta za kulturo (NSK) o poročilu izvajanja NPK 2014-2017. Kot so še sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom), bo po presoji vlade v prihodnjih mesecih treba "temeljito pregledati posamezne cilje, ukrepe in kazalnike NPK ter jih zastaviti tako, da bodo smiselni, uporabni in izvedljivi, ter bodo kot taki prispevali k temu, da celotna družbena skupnost prepozna in prizna kulturi potreben pomen". Vlada deli stališče NSK, da je treba zagotoviti stalnico slovenske kulturne politike, ki prek nacionalnega konsenza zagotavlja kontinuiteto pri izvajanju poglavitnih ciljev NPK.

Obravnavali so tudi pripombe nacionalnega sveta za kulturo, ki se nanašajo na posamezna kulturna področja. Spremembe zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) temeljijo na odpravi administrativnih ovir in bremen, kar vključuje manjše spremembe in dopolnitve zakona ter natančnejšo določitev in dopolnitev nekaterih pravnih institutov, so zapisali.

Spremembe se vežejo predvsem na podajanje mnenj k strateškim načrtom javnih zavodov, javnih agencij in javnih skladov, usposabljanje članov svetov javnih zavodov, evidenco javnih zavodov s področja kulture, položaj samozaposlenih v kulturi, poklicno zavarovanje baletnih plesalcev in sofinanciranje projektov, ki so bili izbrani na razpisih na ravni EU-ja.

Na področju medijev strategija predvidena do konca leta
Glede medijev je vlada ugotovila, da je dobršen del ciljev NPK-ja vezan na temeljito prenovo medijske zakonodaje, ki mora temeljiti na analizi stanja in strategiji na področju medijev. Kot so navedli, je ministrstvo za kulturo za uresničitev tega cilja že pripravilo Pregled medijske krajine v Sloveniji, strategija pa naj bi bila pripravljena do konca leta 2015.

Sprememb pa ne predvidevajo na področju položaja nevladnih organizacij. Po NPK-ju naj bi se položaj nevladnih organizacij uredil do leta 2017 v okviru celovitih sprememb ZUJIK-a.

Spomnili so tudi, da na področju arhitekture manjša delovna skupina skupaj z ministrstvom za kulturo že pripravlja osnutek arhitekturne politike, potrditvi osnutka pa naj bi predvidoma jeseni sledila ustanovitev medresorske skupine. Vlada bo stališče posredovala v nadaljnjo obravnavo državnemu zboru.