Čander nad določeno vsoto ni navdušen, saj je za prihodnje leto računal na najmanj 20 milijonov evrov. Že v letošnjem letu so za program EPK porabili 6 milijonov evrov. Foto: BoBo
Čander nad določeno vsoto ni navdušen, saj je za prihodnje leto računal na najmanj 20 milijonov evrov. Že v letošnjem letu so za program EPK porabili 6 milijonov evrov. Foto: BoBo
Poleg negotovih financ so negotove tudi lokacije, predvsem osrednji prireditveni prostor za programski sklop Terminal 12. Foto: RTV SLO

Svet zavoda Maribor 2012 je na današnji seji v Mariboru postavil programskemu direktorju EPK Mitji Čandru zgornjo mejo višine sredstev, v okviru katere mora do konca tega meseca pripraviti konkreten program dogodkov v letu 2012. Ta meja po besedah predsednika sveta zavoda Ota Lutharja znaša nekaj več kot 17 milijonov evrov.

Obenem so člani sveta zavoda podprli pobudo mariborskega mestnega sveta za nujen sestanek s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, na katerem naj bi poskušali doseči dodatnih 1,5 do 1,8 milijona evrov za EPK. Vlada je namreč januarja obljubila, da bo lahko projekt EPK prejel še za okoli pet milijonov evrov iz drugih resorjev, ne le iz kulturnega, a naj bi pred dnevi to obljubo prelomila.

"Če bi dosegli to razliko, bi lahko že tako okleščen program spodobno spravili skupaj," je po današnji seji sveta zavoda povedal Luthar.

Neuspešni apel Pahorju
Svet zavoda Maribor 2012 je sicer že dvakrat pisal predsedniku vlade, a odgovora ni prejel. Kljub temu je danes podprl poziv mariborskega mestnega sveta, ki je v ponedeljek pozval Pahorja, da se nemudoma sestane z župani in poslanci iz sodelujočih občin ter vodstvom zavoda Maribor 2012, da bi skupaj našli rešitve za čim bolj uspešno uresničitev projekta EPK.

"Pričakujemo, da bo do tega srečanja tudi prišlo. A časa ni več kot štirinajst dni, saj smo programskega direktorja zavezali, da 28. septembra začnejo tiskati končno verzijo programa," je še povedal Luthar.

"Programskemu direktorju smo danes morali postaviti zgornji rob," je povedal Luthar in pojasnil, da se že predolgo vleče dialog, ko se od programskega direktorja zahteva konkreten program z datumi in lokacijami, on pa odgovarja, da tega ne more storiti, saj ne ve, kakšna sredstva in lokacije ima na razpolago. "Ta meja je postavljena na nekaj nad 17 milijonov, kar je res katastrofalno nizko," je dodal.

"Nenavdušen"
Čander nad to vsoto ni navdušen, saj je za prihodnje leto računal na najmanj 20 milijonov evrov. Že v letošnjem letu so za program EPK porabili 6 milijonov evrov.

Omenjenih 17,5 milijona evrov za leto 2012 je po besedah Čandra sestavljenih iz 8,6 milijona evrov iz proračuna ministrstva za kulturo in enakega deleža s strani partnerskih občin. Približno 300.000 evrov naj bi dobili od prodaje kart, s tem da bodo to vsoto porabili predvsem za trženje in promocijo.

Zaradi manjših sredstev od pričakovanih bo po besedah generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer trpela predvsem promocija EPK, ki je "že tako borna". "Upam, da bodo vsa ta sredstva šla zgolj v program in da bodo programi takšni, da bodo promovirali sami sebe in celoten projekt, saj sredstev za promocijo očitno ni. Če ne bo dodatnih sredstev, se bojim, da projekt v celoti ne bo tako uspešen," je dejala.

Poleg negotovih financ so negotove tudi lokacije, predvsem osrednji prireditveni prostor za programski sklop Terminal 12.
Na današnji seji sveta zavoda Maribor 2012 je sodeloval tudi mariborski podžupan Janez Ujčič, ki je po besedah Lutharja zagotovil, da lahko od septembra 2012 računajo na novo umetnostno galerijo v okviru napovedanega kulturnega središča Maks, predtem pa na prostore v nekdanji tovarni TVT Boris Kidrič. Glede slednjega naj bi bile vse podrobnosti na občini dogovorjene še danes.