Peter Kisin organizatorjem festivalov svetuje veliko potrpežljivosti. Foto: RTV SLO
Peter Kisin organizatorjem festivalov svetuje veliko potrpežljivosti. Foto: RTV SLO
Za vrhunec festivala naj bi poskrbele Čompe.

Vodja festivala Sanje, ki se avgusta dogaja v ljubljanskem parku Zvezda, je z eno od selektoric letošnjega festivala Ano Duša razmišljal o vlogi festivalov, dozdajšnjem poteku Sanj in možnostih, ki jih ima glede širitve ta kulturna prireditev. Vsakemu, ki se loteva organizacije podobnega festivala, svetujeta veliko mero potrpežljivosti in vere, v kogar koli že, so pa taki festivali precejšnja improvizacija, čeprav vsako leto v manjši meri. A tudi to je del rokenrola, sta povedala gosta spletne klepetalnice.

Festival je dosegel svoje meje
Posebnih zgledov, po katerih bi skušali organizirati featival, Sanjalci nimajo, so pa "tovrstni festivali (brezplačni ipd.) nekako zelo Zeitgeistovski - in od tod podobnost, ki jo je zaznati," je zapisal Kisin. Precejšnje širitve tudi za prihodnja leta ne predvidevajo, saj naj bi festival že dosegel svoje meje, mogoče bodo vključili filme ali več gostov iz tujine, s katerimi se jim letos prvič ni uspelo dogovoriti za sodelovanje.

Čompe za vrhunec Sanj
Kot vrhunec festivala sta napovedala Čompe, zanimiv naj bi bil tudi nastop Uršule Ramoveš, Fantov z Jazbecove grape in Tminskih madrigalistov. Selektorji nastopajoče izbirajo po "fenovskem ključu", kot je strategijo opredelil Kisin - ko slišijo nastopajočega, ki jim je všeč, ga skušajo pridobiti za nastop na festivalu, določene programske sklope izberejo poznavalci, nekaj nastopajočih je prijateljev, drugi pa so hišni avtorji. Da so pri svoji izbiri dovolj uspešni, kaže večje število obiskovalcev v primerjavi s prejpnjimi leti. Se pa nekateri smejijo ob pogledu na nastopajoče, drugi ploskajo, tretji pa le nemo opazujejo dogajanje v ljubljanskem parku Zvezda.

Vreme organizatorjem ni v pomoč
Največja težava letošnjega festivala je vreme, zato sta Sanjalca v šali zaupala, da so že premišljevali o tem, da bi festival preselili na otoke ali v puščavo, mogoče tudi v Sušo v Frličev hlev. Prostih nedelj in ponedeljkov organizatorji niso izbrali z namenom, da se v prestolnici res ne bi dogajalo skoraj nič, ampak so le nekritično ponovili lanski izbor prostih dni.