Serija po Warholovi presoji najpomembnejših Judov 20. stoletja je nastala leta 1980. (Fotografija je iz londonske Dulwich Picture Gallery s tamkajšnje razstave leta 2012.) Foto: Reuters
Serija po Warholovi presoji najpomembnejših Judov 20. stoletja je nastala leta 1980. (Fotografija je iz londonske Dulwich Picture Gallery s tamkajšnje razstave leta 2012.) Foto: Reuters
Andy Warhol: Ogrožene vrste
Warholovo serijo Ogrožene vrste so pred nekaj leti prodajali tudi v londonski dražbeni hiši Sotheby's. Foto: EPA
Andy Warhol
Warholove grafike so iz losangeleškega studia ukradli pred letom 2011. Foto: EPA

O avtentičnosti grafičnega lista so prvi podvomili v ateljeju za okvirjanje slik, kjer so takoj opazili, da je grafika zamazana, brez signacije in številke odtisa. Preiskava je pokazala, da so roparji grafike s posebnim orodjem previdno odstranili iz okvirjev, izvirnike pa nadomestili z barvnimi kopijami ustreznih velikosti.
Umetnine so ukradli iz filmskega podjetja Moviola, ki je že več let brez nekaterih grafičnih listov iz serij Ogrožene vrste in Portreti desetih Judov 20. stoletja. Prva serija je datirana v leto 1983, druga pa je tri leta starejša. Skupaj sta ocenjeni na približno 350.000 dolarjev (nekaj 305.000 evrov).

Leta 2011 prodali eno izmed ukradenih del
Po navedbah policijskega poročila stanje ponaredkov sicer kaže, da se je kraja zgodila v zadnjih nekaj letih, še dlje v preteklost pa dogodek postavlja dejstvo, da se je eno izmed ukradenih del že pred štirimi leti pojavilo na dražbi. 25. oktobra leta 2011 so namreč na dražbi hiše Bonhams prodali sitotisk Beloglavi orel. Sodnik je izdal nalog za preiskavo dražbene hiše Bonhams, ki pa je policija po navedbah predstavnice Kristin Guiter ni preiskala, saj so takoj privolili v sodelovanje.

Znamenita serija, ki je pred 35 leti sprožila val ogorčenja
Poleg beloglavega orla obsega serija Ogroženih vrst med drugim tudi sibirskega tigra, med znamenitimi portreti Judov so Sarah Bernhardt, Martin Buber, Sigmund Freud, Albert Einstein in Gretrude Stein. Ko je Warhol leta 1980 serijo portretov znamenitih judovskih osebnosti 20. stoletja predstavil v ZDA, je bil deležen ostrih kritik, ki so mu očitale trivializacijo pomembnih zgodovinskih oseb. Prav tako, da Jude izkorišča le za lastni zaslužek.

Opus Andyja Warhola (1928-1987), enega izmed utemeljiteljev gibanja popart, je poln podob, ki so povprečnega človeka spremljale na vsakem koraku. Njegova dela, ki so izražala vrednote potrošniške kapitalistične družbe, so se oplajala v oglasih (jušne konzerve), pa tudi na malih zaslonih in velikih platnih, kjer so ga navdihnili obrazi filmskih zvezd, zgodovinskih oseb, večkrat pa je upodobil tudi samega sebe.