Na bankovcu bo avtoportret, ki ga je J. M. W. Turner (1775–1851) naslikal okoli leta 1799. Foto: Wikipedia
Na bankovcu bo avtoportret, ki ga je J. M. W. Turner (1775–1851) naslikal okoli leta 1799. Foto: Wikipedia
Turner: dnja plovba Temeraire, 1838 (1839).
Zadnja vožnja Temeraire (1839) zaznamuje slovo nekega velikega obdobja, ki ga simbolizira ladja iz bitke pri Trafalgarju ter prihod industrializirane dobe s parnikom, ki plovilo vodi v poslednje sidrišče. Foto: Wikipedia

"Čudovito je, da so za bankovec za 20 funtov izbrali umetnika, in to umetnika, ki je bil neukročen odpadnik," je ob novici dejala Tracey Emin. Britanska umetnica je odraščala v Margatu, ki ga je Turner pogosto obiskoval in slikal, zato je Angleška banka obmorsko angleško mesto izbrala tudi za razglasitev novice. Guverner banke Mark Carney je o Turnerju, ki je s tem postal prvi slikar na britanskih bankovcih, dejal, da je morda najvplivnejši britanski umetnik vseh časov.

Slovo mogočne Temeraire
Na bankovcu bo reproduciran njegov znameniti avtoportret, ki ga je umetnik naslikal, ko mu je bilo približno 24 let (sliko datirajo okoli leta 1799), za njim pa slika Zadnja plovba ladje Temeraire. Platno iz leta 1839 ni le eno osrednjih del Turnerjevega opusa in umetnikova "ljubljenka", ki je ni nikoli prodal (skupaj z ostalimi slikami jih je po smrti zapustil narodu), ampak tudi simbolni mejnik med dvema obdobjema. Pred večernim nebom v zadnje sidrišče vlečejo ladjo, ki je odigrala pomembno vlogo v bitki pri Trafalgarju, zdaj pa se nekoč mogočno plovilo umika industrializirani dobi, povzeti v parniku. Turnerjevo prezenco na bankovcu povzema njegov citat "luč je potemtakem barva", ki ga je izrekel na predavanju v Kraljevi akademiji umetnosti leta 1818.

Turnerja so za podobo bankovca izbrali med skoraj 600 predlogi, med katerimi je bilo kar nekaj slikarjev, med drugim Joshua Reynolds, William Blake, William Hogarth, George Stubbs, Lucian Freud in Barbara Hepworth. Nov bankovec s Turnerjevo sliko bo v obtok prišel leta 2020.