Američani Tune-Yards bodo svoj
Američani Tune-Yards bodo svoj "organizirani cirkus" v Ljubljani predstavili le en dan pred nastopom na slovitem festivalu Primavera v Barceloni. Foto: Druga godba
Silvia Perez Cruz
Silvia Perez Cruz, ki je v rodni Španiji zaslovela z albumom Granada, si bo oder Linhartove dvorane 30. maja delila s kitaristom Totijem Solerjem, enim izmed najbolj prepoznavnih glasbenikov na barcelonskih glasbenih odrih. Foto: Druga godba
Katalena
Slovenske barve bo na festivalu branila zasedba Katalena, ki se na sceno - štiri leta po albumu Noč čarovnic - vrača s ploščo Enci Benci Katalenci. Gre za zbirko uglasbenih otroških izštevank, ki jih bodo prvič v živo predstavili prav na Drugi godbi. Foto: Druga godba
Kino Šiška
Festival prinaša tudi delavnice. Na ploščadi pred Kinom Šiška bo v soboto popoldne dvojica domačih in dvojica tujih DJ-jev predstavila osnove DJ-anja in beatmakinga. Foto: BoBo

Psihedelija v glasbah z različnih koncev sveta bo poleg ženskih glasov drugo osišče letošnje izvedbe; tretji fokus bo založba Glitterbeat, lani izbrana za najboljšo založbo na največjem glasbenem sejmu na svetu - Womexu.

Druga godba, ki je po mnenju revije Songlines Magazine iz Velike Britanije že peto leto zapored eden izmed 25 najboljših mednarodnih festivalov, se bo tako začela s konferenco o fenomenu Glitterbeat in s koncertom "taboriščnega bluesa" Azize Brahim iz zahodne Sahare. Sledila bo mavretanska zvezdnica Noura Mint Seymali, za konec prvega večera pa bo poskrbel legenda dubglasbe Dennis Bovell.

MMC podeljuje eno vstopnico za festival Druga godba. Na naslov mmc-kultura@rtvslo.si pošljite odgovor na naslednje vprašanje: Katero nagrado so leta 2006 podelili Drugi godbi za konceptualno izvirno festivalsko zamisel?
Žreb je bil naklonjen Bojanu Melincu. Čestitamo!


Nič več "samo" glasbeni festival

Kot je poudaril vodja programskega odbora Bogdan Benigar, so ogrevalni četrtkov večer ohranili po lanski odločitvi, da 29 uram glasbe dodajo dodatne vsebine, ki sicer ne bi prišle do izraza.

Petkov vrhunec s Tune-Yards
Petkovo dogajanje bosta po pogovorih o življenju z dubom, o čemer bo spregovoril Bovell, in ženskah v glasbah sveta, na katerem bosta med drugim sodelovali Aziza Brahim in Brina Vogelnik, uvedla maroško-francoska festivalska povratnica Hindi Zahra in ameriška skupina Tune-Yards. Zasedba z glasbenico Merril Garbus na čelu po Benigarjevih besedah prestopa meje žanra glasbe sveta in bo predstavljala, kot napoveduje, udarni prispevek k letošnji Drugi godbi.

Sledili bodo libanonska pevka Yasmine Hamdan, ki je zapeljevala v Večnih ljubimcih Jima Jarmuscha, psihedelična folk-rockovska atrakcija iz Turčije Hayvanlar Alemi in Sons of kemet iz Velike Britanije z mešanico džeza, elektra in psihedelije. Brezplačno bosta drugogodbovsko vzdušje popestrila didžeja Ops in Dave Watts, član britanske zasedbe Fun-Da-Mental.

Sobotni flamenko
Sobotni koncertni del bo namenjen ženskemu kvartetu z Dunaja, poimenovanemu Madame Baheux, pevcu iz BiH-a Božu Vreću ter vsestranski španski glasbenici Silvii Perez Cruz, ki bo ob spremljavi flamenkokitarista Totija Solerja ena največjih poslastic festivala.

Slovensko glasbo bo zastopala Katalena z novim projektom Enci benci Katalenci, iz Italije bo prišla zasedba Canzionere Grecanico Salentino s tradicionalno plesno glasbo pizzica. Za sklep festivala bo portugalsko-angolska naveza Batida v živo odigrano in semplano glasbo povezala s plesnimi vložki.

Tudi za najmlajše poslušalce
Tega dne bo mogoče prisluhniti tudi konferenci o Womexu, najmlajšim poslušalcem pa bo namenjena Otroška godba oziroma projekt Ba-rock, v sklopu katerega bodo spoznali različne glasbene tradicije, odigrane skozi slovenske ljudske pesmi. V času koncertov v Kinu Šiška bo na voljo tudi varstvo.

Poleg Kina Šiška bodo prizorišča še Cankarjev dom, Metelkova mesto, Stara mestna elektrarna in lokal Pritličje v Stari Ljubljani. Občinstvo se bo iz Šiške na Metelkovo lahko brezplačno prepeljalo z mestnimi avtobusi. Festivala podpirata ministrstvo za kulturo in ljubljanska občina.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.