Dražba, ki jo bo imela newyorška izpostava dražbene hiše novembra in januarja, bo razprodaja
Dražba, ki jo bo imela newyorška izpostava dražbene hiše novembra in januarja, bo razprodaja "najdragocenejše zasebne zbirke, kar jih je kdaj bilo ponujenih na dražbi". Foto: Sotheby's
V zgodovino bo Taubman vedno zapisan tudi kot človek, ki je Sotheby's potegnil v neugleden korupcijski škandal, ki je takrat pretresel umetniški svet.
V zgodovino bo Taubman vedno zapisan tudi kot človek, ki je Sotheby's potegnil v neugleden korupcijski škandal, ki je takrat pretresel umetniški svet. Foto: Reuters

Zasebna zbirka A. Alfreda Taubmana šteje okrog 500 umetnin, njena skupna vrednost pa je ocenjena na pol milijarde dolarjev. Taubman, ki je v 92. letu starosti umrl aprila letos, je bil nepremičninski mogul, ki je med drugim leta 1983 kupil dražbeno hišo Sotheby's. Takrat šepajoče podjetje je popeljal v obdobje razcveta - a je pozneje moral za zapahe, ker je prirejal provizije pri prodanih umetninah.

No, jeseni gredo pod kladivo v "njegovi" dražbeni hiši "osupljiva dela" Jasperja Johnsa, Willema de Kooninga, Jacksona Pollocka in številnih drugih umetnikov. Že samo dve platni Marka Rothka - Brez naslova (Vijolična in zelena), 1952 in Št. 6 / Rjava, oranžna na rdeči, 1962 - sta vredni 30 oz. 20 milijonov dolarjev.

Temna lisa v zgodovini umetniškega trga
Taubman, ki se je v Michiganu rodil v času velike depresije, je pozneje v življenju veljal za uglednega filantropa, čigar ime danes krasi različna univerzitetna krila in druge ustanove po ZDA. Vseeno pa bo v zgodovino vedno zapisan tudi kot človek, ki je Sotheby's potegnil v neugleden korupcijski škandal, ki je takrat pretresel umetniški svet. Na tihem se je namreč o provizijah dogovarjal s svojo konkurenco, hišo Christie's; v devetdesetih so svoje stranke tako ogoljufali za okoli 400 milijonov dolarjev. Ko je izbruhnil škandal, je poslovnež sicer trdil, da o vsem skupaj ni imel pojma, a je bil leta 2001 obsojen na desetmesečno zaporno kazen.

Dražba, ki jo bo imela newyorška izpostava dražbene hiše novembra in januarja, bo razprodaja "najdragocenejše zasebne zbirke, kar jih je kdaj bilo ponujenih na dražbi". Prihodek od prodaje se bo stekal na račun Taubmanove fundacije.