Kipi so se dolga stoletja skrivali v vodnjaku razkošne rimske vile ob cesti Anagnina v jugovzhodnem delu Rima. Foto:
Kipi so se dolga stoletja skrivali v vodnjaku razkošne rimske vile ob cesti Anagnina v jugovzhodnem delu Rima. Foto:
Čeprav so bili njegovi vojaški podvigi dragi, je bil Sever močan in sposoben vladar, kakršnega je Rim takrat potreboval.

Ena najpomembnejših najdb v predmestju večnega mesta v zadnjih letih v novi luči osvetljuje naše znanje o prebivalnih razmerah na tem območju v obdobju rimskega cesarstva, je dejal podsekretar na italijanskem ministrstvu za kulturo Francesco Giro.

Na gradbišču so našli več portretnih poprsij, ki domnevno predstavljajo člane rimske kraljevske dinastije Severov. Poleg njih so našli celopostavni kip, za katerega domnevajo, da bi lahko bil bog Zeus.

Kdo je bil Septimij Sever?
Arheologi sklepajo, da so bili najdeni kipi last visokega funkcionarja z vezmi z dinastijo cesarja Septimija Severa, saj so ob hiši našli tudi mavzolej - navada, lastnika pokopati ob njegovi hiši, pa je bila v 2. in 3. stoletju. Sever, ki je Rimu vladal med letoma 193 in 211, je po viharni vladavini svojega predhodnika Komoda v deželo - pa čeprav ne brez prelivanja krvi - vnesel relativen mir. Dinastija, ki ji je položil temeljni kamen, je ugasnila že leta 235, ko je bil eden izmed njegovih naslednikov umorjen.

Kipe so razkrile predhodne arheološke raziskave na lokaciji, ki je bila določena za gradbišče, v vodnjaku razkošne rimske vile ob cesti Anagnina v jugovzhodnem Rimu. Pozneje jih bodo razstavili v Dioklecijanovih termah, kjer jih bo lahko občudovalo še širše občinstvo. Predtem jih je treba seveda še restavrirati.