Ekipa, zaslužna za nastanek radijskih iger o Hektorju (od l.): tonski mojster Matjaž Miklič, igralec Zvone Hribar, režiserka Irena Glonar in pisatelj Dim Zupan. Foto: Radio Slovenija
Ekipa, zaslužna za nastanek radijskih iger o Hektorju (od l.): tonski mojster Matjaž Miklič, igralec Zvone Hribar, režiserka Irena Glonar in pisatelj Dim Zupan. Foto: Radio Slovenija
Dim Zupan
Dim Zupan je dobil za četrto knjigo Hektorjevih prigod, naslovljeno Hektor in male ljubezni, knjižno nagrado desetnica. Hektorja in zrela hruška pa mu je prinesla večernico. Foto: MMC RTV SLO
"Radijska Hektorja" sta šolana psa, ki sta sodelovala pri snemanju, saj so ju potrebovali za nekatere zvočne učinke – npr. lajež, tek po travniku, skok v vodo ali na mizo … Foto: Radio Slovenija

Avtor skozi zbirko sedmih knjig (Hektor in ribja usoda, Hektor in mala šola, Hektor in velika avantura, Hektor in male ljubezni, Hektor in duh po človeku, Hektor in velika solza, Hektor in zrela hruška) spremlja Hektorjevo življenje od njegove skotitve do smrti. In radijske priredbe teh zgodb se je lotila Irena Glonar, ki je že v preteklosti priredila Zupanovo Deklico za ogledalom, zato ji je avtor v celoti prepustil priredbo zgodb.

Sedem epizod, v trajanju po približno dvajset minut, bodo predvajali v prihodnjih nedeljah v terminu Radijska igra za otroke na 1. Programu Radia Slovenija ob 8.05.

Hektor - labradorec "brez dlake na jeziku"
Hektorjeva dogodivščin polna pripoved nagovarja otroke in tudi odrasle. Najmlajšim pomaga zrasti čez majhne in velike ovire, starejšim pa ponuja zrcalo, saj si kot pronicljiv pasji opazovalec, občutljiv družabnik in na videz popolnoma zanemarljiv kritik lahko dovoli spregovoriti brez dlake na jeziku.

Pri snemanju sta sodelovala tudi dva šolana psa, ki so ju potrebovali za nekatere zvočne učinke – npr. lajež, tek po travniku, skok v vodo ali na mizo … Na nekaterih od uvodnih dogodkov je bil ali en ali drug kdaj tudi navzoč kot del igralske ekipe.

Hektorjeva predpremierna potepanja
Še pred prihajajočo premiero na radiu je Hektor junija obiskal literarno-glasbeni festival O´živela knjiga v organizaciji ŠKUC-a, kjer so otroci prisluhnili prvemu delu nadaljevanke z naslovom Hektor in ribja usoda in spoznali del ustvarjalne ekipa. Dva dni v juliju se je potepal po Ljubljanskem gradu v okviru festivala Mini teater, kjer so po končanih poslušanjih otroci risali Hektorja in se z glavnim igralcem, ki je posodil svoj glas Hektorju, Zvonetom Hribarjem učili peti Hektorjevo uvodno pesem.

Septembra se je predstavil malim poslušalcem na Pikinem festivalu v Velenju, v tem tednu pa so ga povabili medse učenci OŠ Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu. Ta dan so imenovali Hektorjev dan, poleg dela ustvarjalcev je prišla v goste še ekipa 1. programa Radia Slovenija.

Otroci so si lahko ogledali reportažni avto in povprašali radijce o vsem, kar jih zanima v zvezi z njihovim delom. V učnem programu za šesti razred je tema prav radijska igra in tako so šestošolci pripravili svojo, ki je nastala pri urah slovenskega jezika po bralni predlogi Hektor in mala šola.

Kot je povedala režiserka Irena Glonar "si jih večina prej ni predstavljala, koliko dela zahteva tak projekt. Po tem, ko sem že imela pripravljene priredbe, so bili pred mano še štirje meseci vsakodnevnega dela – od snemanj na terenu, snemanj v studiu in zelo veliko vaj, ker nastopajo tudi otroci. Tukaj pa so seveda še montaža, priprava glasbe in tudi promocija".

Velik podvig z zelo raznoliko ekipo
Nadaljevanka o Hektorju je najobsežnejši projekt Uredništva igranega programa v letu 2013-14. Kar nekaj mesecev so potekale vaje, snemanja na terenu in v studiu ter montaže. Pri snemanju je sodelovalo 30 igralcev, v glavnihh vlogah pa Zvone Hribar kot Hektor, deklici dvojčici Patricija Sekelj in Katja Pehlič ter Sabina Kogovšek in Uroš Smolej.

Besedila songov je napisal Milan Dekleva, uglasbil pa Aldo Kumar. Tonski mojster nadaljevanke je Matjaž Miklič, asistent Tone Anžur, glasbena oblikovalka Darja Hlavka - Godina, trenerka psov pa Lea Anžur.