Alenka Gerlovič je tudi nagrajenka Prešernovega sklada. Foto: www.gpn.kranj.si
Alenka Gerlovič je tudi nagrajenka Prešernovega sklada. Foto: www.gpn.kranj.si
Ana Karenina: Polona Juh, Jurij Zrnec
Polona Juh vloge oživlja z univerzalnostjo svojega igralskega izraza. Foto: Peter Uhan
Andrej E. Skubic: Popkorn
Andrej E. Skubic, eden izmed nominirancev za letošnjega kresnika, je žirijo prepričal z romanom Popkorn.

S svojim delom v preteklem letu pa so si nagrade priborili še filmska igralka Polona Juh, baletna plesalka Ana Klašnja in pisatelj Andrej E. Skubic. Nagrade, ki jih podeljuje Mestna občina Ljubljana za izjemne stvaritve v kulturi, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev Mestne občine Ljubljana, so podelili na slovesnosti v Mestnem muzeju Ljubljana.

Letošnje nagrajence je izbirala žirija, ki ji je predsedoval Matjaž Kmecl, predstavljali pa so jo še Meta Hočevar, Aldo Kumar, Ranko Novak, Metod Pevec in Vojko Vidmar.

Za dostojanstven status umetniškega stanu
V svojem pojasnilu je žirija zapisala, da prejme Alenka Gerlovič nagrado za dognan in avtorsko prepoznaven slikarski opus, ki sega od partizanske grafike prek makedonskega cikla risb in sugestivnih krajin v izvirni mešani tehniki do barvno prežarjenih akvarelov.
Nagrado je Gerlovičevi prineslo tudi njeno delovanje v likovni pedagogiki, tako za praktično poučevanje kot za pisanje strokovne literature. Kot še dodajajo žiranti, pa si poleg tega vse življenje prizadeva za ohranjanje narave v ljubljanskem mestnem okolju, za pravično socialno občutljivo družbo in dostojanstven status svojega umetniškega stanu.

Štiri dramske in ena baletna usoda
Polona Juh je žirijo prepričala z upodobitvijo štirih dramskih usod Tolstojeve Ane Karenine, Šimelnove Romy Vogtlander, Zupančičeve psihoterapevtke in Molierove Dorine, s katerim je igralka ponovno dokazala univerzalnost svojega igralskega izraza. Ano Klašnjo je žirija opazila zaradi njene podoživete upodobitev Julije v baletu Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva v koreografiji Yourija Vàmosa. V tej umetnica kot sublimna odrska umetnina zasije v ljubezenskem plamenu, ko se prvič in večnostno usodno dotakne otroške duše.

Skubic za roman Popkorn
Roman Popkorn, v katerem je po besedah žirije živa ljubljanska pogovorna slovenščina povzdignjena na raven visokega literarnega jezika, s katerim umetnik občutljivo izrazi vsa kompleksna eksistencialna stanja ustvarjenih junakov romana, je nagrado prinesel pisatelju in prevajalcu Andreju E. Skubicu.

Nagrada nosi ime po slovenskem pesniku Otonu Župančiču, od leta 1965, ko so jo podelili prvič, pa jo je prejelo že 300 umetnic in umetnikov.