Obraz Pariza se bo, če bodo projekt izpeljali v celoti, do leta 2020 kar opazno spremenil. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Obraz Pariza se bo, če bodo projekt izpeljali v celoti, do leta 2020 kar opazno spremenil. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
"Presenetite nas in ponudite Parižanom novo vizijo njihovega mesta!" poziva županja. Foto: Spletna stran projekta
Zemljevid Pariza s 23 lokacijami, ki čakajo na ideje za novo preobleko. Foto: Spletna stran projekta

Anne Hidalgo, socialistična nova županja francoske prestolnice, se je namenila "na novo izumiti Pariz". Projekt je namreč naslovljen točno tako - "Réinventer Paris". "Danes je zgodovinski trenutek. Ni še bilo mesta na svetu, ki bi si upalo storiti, kar bomo mi naredili danes," je na predstavitvi koncepta županja položila na srce 200 arhitektom in gradbenikom.

Slutnja jutrišnjega Pariza
"Mesto, kakršno je Pariz, se mora nenehno na novo izumljati, če hoče biti kos vsem izzivom, ki mu pridejo na pot," je dodala Hidalgova, ki obljublja, da bodo imeli arhitekti carte blanche, da za Parižane "na novo izumijo način življenja, dela, izmenjav in deljenja v mestu." Poziv k inovativnim urbanim projektom je po njenih besedah "napoved Pariza jutrišnjega dneva".

Projekt se bo raztezal na 150 tisoč kvadratnih metrih, pod njegovim okriljem pa bo nastalo tudi do 600 novih stanovanj; na voljo je 23 različnih lokacij, od nezazidanega zemljišča do mestne vile iz 16. stoletja in pomožne električne postaje. "Izbrane lokacije ponujajo različne priložnosti za gradnjo in razvoj, ki se jih da hitro uresničiti," je dodal Jean-Louis Missaka, namestnik županje, zadolžen za urbanizem.

Zapuščenim kotičkom mesta je odklenkalo
Preobrazba torej med drugim čaka pomožno električno postajo Parmentier (županja bi v njej rada videla "priljubljen, kakovosten kino") in staro postajo Masséna v 13. okrožju. Na seznamu je tudi nepozidano prazno zemljišče v 19. okrožju, starinska vila iz 16. stoletja v 5. okrožju ter nekdanji sedež prefekture ob Seni (4. okrožje). Še največji arhitekturni izziv se zdi ponudba za projiciranje stavbe, ki se bo pri Porte des Ternes bočila nad pariško obvoznico.

Časa ni veliko
Ideje morajo arhitekti predložiti že do konca januarja naslednje leto; julija bo znan ožji izbor, decembra naslednje leto pa tudi seznam zmagovalcev. Avtorji projektov bodo imeli tudi prednost, če bodo hoteli "svojo" lokacijo odkupiti ali vzeti v najem. Da si Parižani želijo sodelovanja arhitektov z vseh koncev sveta, dokazuje že to, da spletna stran projekta ne deluje le v francoščini, ampak tudi v angleščini, španščini, nemščini, ruščini in kitajščini.

Parižani in strah pred novotarijami
Zanimivo je, da je bil ambiciozni načrt razkrit ravno v času, ko se mestna hiša otepa nasprotnikov gradnje Trojnega stolpa, 50 nadstropij in 180 metrov visoke piramidne stavbe, ki naj bi na Pariz zrla od Porte de Versailles na skrajnem jugozahodu mesta. Mestni svet bo o projektu glasoval še ta mesec, pri čemer je že zdaj jasno, da bodo zelene stranke v navezavi s socialisti proti, pridružil pa se jim bo še del opozicijske sredine in desnice. Missika že zdaj svari, da bi bil glas proti Trojnemu stolpu "zelo slab signal preostalemu svetu, kjer ima Francija že zdaj sloves države, ki le s težavo stopa v moderni svet."

V spodnji galeriji si oglejte lokacije, ki so na razpolago za obnovo (fotografije so s spletne strani projekta).