Na dvodnevnem festivalu bo nastopilo 24 skupin. Foto: EPA
Na dvodnevnem festivalu bo nastopilo 24 skupin. Foto: EPA

Prvi festival No Border Jam je "razbijal" leta 1992 kot prvi "underground" festival v samostojni Sloveniji. Pozneje je potekal pod različnimi krovnimi organizacijami, od lani pa je organizator Subkulturni azil Maribor.

"Odločili smo se, da jubilejni festival posvetimo letos umrlemu pankerju Marjanu Milošiču, bobnarju in basistu pri številnih glasbenih skupinah severovzhodne Slovenije," je na novinarski konferenci pojasnil organizator Peter Dobaj iz zavoda Subkulturni azil Maribor.

Poseben poudarek bo namenjen pankerski tradiciji z območja nekdanje Jugoslavije. Prav tako z letošnjim festivalom izražajo podporo članicam ruske pankovske zasedbe Pussy Riot, ki so se znašle v zaporu zaradi protesta proti predsedniku države Vladimirju Putinu.

"Tudi pri nas je marsikateri umetnik v nekakšnem državnem zaporu. Slovenska kulturna politika namreč favorizira številne javne zavode, kjer se večina sredstev porabi za redno delovanje namesto za umetnike, od katerih se pričakuje delo zastonj," je prepričan Dobaj.

Na festivalu bo nastopilo 24 glasbenih skupin iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, BiH-a, Nemčije in Madžarske. "Imeli bomo skupine različnega razpona, od zelo mladih, kot so na primer slovenski What the Fuck, do takšnih, ki so na sceni že 30 let, recimo srbski KBO," je povedala programski vodja Špela Jelen.

Poleg koncertov bodo znova postavili tudi "underground" tržnico, ki je neke vrste pankerski bolšji sejem, ter festivalsko kuhinjo, ki je z leti postala zelo priljubljena. V okviru letošnjega projekta bosta izšli dve vinilni izdaji in dve zgoščenki, pripravili pa bodo tudi studijske delavnice za glasbene skupine. Obiskovalci si bodo lahko postavili šotore znotraj kompleksa mariborskega kulturnega centra Pekarna, kjer je tudi dvorana Gustaf.