Od 26. novembra lani do 25. novembra letos pod geslom Svetost prenavlja svet poteka Slomškovo leto, ki je namenjeno počastitvi 150. obletnice smrti duhovnika, pisatelja, pesnika in pedagoga Antona Martina Slomška (1800-1862). Slomška je septembra 1999 papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega. Foto: Wikipedija
Od 26. novembra lani do 25. novembra letos pod geslom Svetost prenavlja svet poteka Slomškovo leto, ki je namenjeno počastitvi 150. obletnice smrti duhovnika, pisatelja, pesnika in pedagoga Antona Martina Slomška (1800-1862). Slomška je septembra 1999 papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega. Foto: Wikipedija
Anton Martin Slomšek
Vrhunec dogodkov bo na Slomškovo nedeljo, 23. septembra. Foto: BoBo
Na dvodnevnem mednarodnem simpoziju, ki poteka v okviru projekta Obrazi notranje moči v sklopu Evropske prestolnice kulture, se bodo mednarodni biblični strokovnjaki ob usihanju današnje evropske civilizacije obrnili k judovstvu kot izvoru, ki lahko predstavlja navdih za odpiranje v množico kultur in temelj novih vrednot za sodobno Evropo. Foto: Maribor 2012

Ob 150. obletnici smrti škofa Antona Martina Slomška bo v Mariboru potekala slavnostna akademija. Kot del projekta Obrazi notranje moči v sklopu EPK-ja poteka tudi simpozij Judovsko-krščanske vrednote v luči povezovanja Evrope.
Osrednji govornik na slavnostni akademiji, ki bo potekala danes ob 20. uri v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, bo predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Jože Trontelj. V četrtek bo na Ptujski gori maša ob obletnici zadnjega obiska Slomška na Ptujski gori, ki jo bo vodil nadškof metropolit Marjan Turnšek, v soboto pa bo v Slomškovem rojstnem kraju Ponikvi srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev.
Vrhunec dogodkov bo na Slomškovo nedeljo, 23. septembra, ko bo pred mariborsko stolnico ob Slomškovih relikvijah najprej molitveno-pričevalno srečanje, ob 16. uri pa slovesna sveta maša. Somaševanje slovenskih in sosednjih škofov ter duhovnikov bo vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz. Naslednji dan - Slomšek je umrl 24. septembra 1862 v Mariboru - bodo zvečer po župnijah mariborske nadškofije zazvonili zvonovi, potekalo bo tudi več maš.
Judovsko-krščanske vrednote za novo Evropo
V okviru projekta Obrazi notranje moči danes in jutri poteka tudi dvodnevni simpozij Judovsko-krščanske vrednote v luči povezovanja Evrope, na katerem bodo strokovnjaki spregovorili o vrednotah judovstva in krščanstva, ki lahko predstavljajo nov temelj sodobne Evrope.

Kot poudarjajo prireditelji dogodka, današnja evropska civilizacija usiha, in če jo krščanstvo želi ponovno rešiti, potrebuje navdih iz svojega izvora - iz judovstva. Biblični svet je z mladim krščanstvom rešil že vrednote antičnega sveta, ki je začel usihati v 5. stoletju, ob usihanju današnje evropske civilizacije pa se moramo ponovno obrniti k svojemu izvoru. Vrednote judovstva in krščanstva lahko predstavljajo temelj novih vrednot in navdih za odpiranje v množico drugih kultur, ki vstopajo v današnjo Evropo. Simpozij bo tako v čast stari judovski skupnosti v zgodovinskem Mariboru skušal skupaj z domačimi in evropskimi bibličnimi strokovnjaki nakazati smernice novega humanizma.
Prva slovensko-hebrejska izdaja Hagade
Današnji del dogodka je namenjen okrogli mizi na temo mariborskega judovstva, na kateri bodo sodelovali Aleš Maver, Zora Jurič in Klemen Jelinčič Boeta. V preddverju mariborske teološke knjižnice bodo odprli razstavo dr. Fanike Kranjc - Vrečko z naslovom Slovenska Hagada ali Pripoved o odhodu iz Egipta. Razstava je aluzija na razstavo sarajevske Hagade v Sinagogi Maribor in most med obema septembrskima dogodkoma, posvečenima bogati judovski kulturi in kulturni zapuščini Maribora. Gostje si bodo lahko ogledali tudi prvo slovensko-hebrejsko izdajo Hagade.
Osrednji medverski simpozij
V četrtek bo osem uglednih predavateljev s petih mednarodnih univerz sodelovalo na osrednjem mednarodnem medverskem simpoziju. Profesorica judovske misli na pariški univerzi Catherine Chalier bo predstavila pojem bratstva v Svetem pismu in v judovskem izročilu, filozofinja z Inštituta za znanost in teologijo religij v Toulousu Monique Lise Cohen bo predavala na temo Kri in zaveza, nastopila bosta tudi profesorja na ljubljanski teološki fakulteti Jože Krašovec s predavanjem o pravičnosti in odpuščanju ter Branko Klun o pomenu stvarjenja. Profesorica na mariborski teološki fakulteti Terezija Večko bo govorila o ženski v judovskem izročilu, profesor filozofije na Katoliškem inštitutu v Toulousu in na Univerzi v Messini Riccardo Di Giuseppe o položaj glagola "biti" v Svetem pismu in poznejšem filozofskem izročilu, pesnica in profesorica književnosti na univerzi v izraelski Hajfi Bluma Finkelstein o solidarnosti v judovskem izročilu ter profesor etike in kulturne antropologije na Univerzi v Ljubljani in Katoliškem inštitutu v Toulousu Edvard Kovač o etičnosti besede.
Simpozij, ki bo potekal v amfiteatru poslovne stavbe Andreanum, organizira Slomškov zavod. Dogodek je del projekta Obrazi notranje moči v sklopu Evropske prestolnice kulture, njegov nosilec pa je slovenski center PEN v sodelovanju z mariborsko teološko fakulteto.
V sklopu simpozija bodo v četrtek v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo predstavili tudi prevod knjige Emmanuela Levinasa Težavna svoboda. Na predstavitvi bodo sodelovali pisec spremne besede Branko Klun, urednik Janez Zupet, prevajalka Jasmina Rihar in Edvard Kovač, ki je opravil strokovni pregled prevoda.