Evropska prestolnica kulture
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 4 glasov Ocenite to novico!
Hektor in zrela hruška, Dim Zupan
Avtor, ki se s humorjem in z blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu: "Pogledal sem jih, mojo družino, ki so družno točili solze, in se vprašal, kaj je bilo tisto, kar nas je vse moje življenje tako tesno držalo skupaj. Ljubezen," je v utemeljitvi še zapisala žirija. Foto: Mladinska knjiga

Dodaj v

Večernica za Zupanovo pripoved o staranju in smrti

Podelitev nagrade v okviru festivala Oko besede
20. september 2012 ob 14:51
Murska Sobota - MMC RTV SLO, STA

Za avtorja, ki izda neko delo, je po besedah pisatelja Dima Zupana najhuje, če delo ne dobi ne slabega ne dobrega odziva in tako "nekako pade v črno luknjo". Zato je tudi toliko bolj vesel nagrade večernica, ki so mu jo opoldne podelili v Murski Soboti.

Nagrade, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer, je vesel predvsem kot avtor, ker tako ve, da je njegovo delo odmevno, hkrati pa nagrada za mladinsko literaturo pomeni tudi popularizacijo mladinske literature, pravi pisatelj. Nagrajen je bil za knjigo Hektor in zrela hruška, izdano pri Mladiki, prejel pa jo je danes v okviru festivala slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede, ki letos poteka pod okriljem EPK-ja.

O smrti s humorjem in blago ironijo
Letošnjega nagrajenca je izbrala žirija v sestavi Dragica Haramija (predsednica), Aleš Debeljak, Kristina Picco, Manca Perko in Melita Forstnerič Hajnšek, ki je o Zupanovem delu v utemeljitvi zapisala, da je delo Hektor in zrela hruška edinstvena pripoved o staranju, starosti in smrti, namenjena mladim bralcem, ki obenem nagovarja tudi odraslega. Avtor, ki se s humorjem in blago ironijo vseskozi uspešno brani pred tem, da bi mu pripoved zdrsnila v sentimentalnost, ostaja prepričljiv tudi, ko Hektorju dovoli izreči pogled na bistvo sobivanja v tem našem skupnem svetu, ki je v ljubezni.

Po poklicu je sicer pravnik, od leta 1992 pa deluje kot samostojni umetnik. Že Zupanova prva knjiga Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca je bila deležna pohval bralstva in kritike, zato je oba junaka vključeval tudi v poznejša dela - izšlo je pet zgodb. Za roman Leteči mački je skupaj z zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu leta 1996 prejel Levstikovo nagrado. Preizkusil se je tudi v dramatiki. Leta 1993 so v Mestnem gledališču ljubljanskem uprizorili njegovo otroško igrico Storžek in Jurček. Sodeluje še z literarno revijo Kekec, ki izhaja pri založbi Mladika.

Večernico podeljujejo 16. leto, za njo pa so bili poleg Zupana nominirani še Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl. Lani je priznanje prejel Mate Dolenc za knjigo Maščevanje male ostrige.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
VIDEONOVICE
Ptuj: Pogled na EPK 00:01:45, 21.12.2012
Mariborsko slovo od EPK 00:01:45, 17.12.2012
V kinih vznemirja Kraljevska afera 00:01:44, 14.12.2012
Begnagrad 30 let kasneje 00:01:36, 14.12.2012
Kaj trajnega ostaja za EPK-jem? 00:04:52, 14.12.2012
Stripi Larsa Fiskeja 00:01:17, 11.12.2012
Sto let slovenske umetnosti 00:01:41, 04.12.2012
EPK ustvarjajo

Kazalo