Bryan Singer je v svoji izjavi za javnost posebej izpostavil, da si
Bryan Singer je v svoji izjavi za javnost posebej izpostavil, da si "ničesar ni želel bolj kot dokončati svoj poklon Queenom", a mu studio po njegovih besedah tega ni dovolil, ker je na prvo mesto postavil sebe oziroma zdravje enega od svojih staršev. Foto: AP

Z akademije, ki podeljuje britanske oskarje, so sporočili, da Bohemian Rhapsody ostaja nominiran za nagrado za izjemen britanski film, a so Singerju odrekli pravico do navedbe. Do tega ukrepa je prišlo po članku v reviji The Atlantic, v katerem so o domnevnih zlorabah iz preteklosti spregovorili štirje moški, ki se do zdaj v javnosti niso oglasili.

53-letni režiser vse obtožbe zavrača in pravi, da gre za poskus "homofobne očrnitve", trdi, da ga nespodobnega in nezakonitega početja obtožujejo ljudje, ki so pripravljeni "lagati za denar ali slavo". Že jeseni je opozarjal, da se o njem pripravlja negativen članek, načrtovan je bil za objavo v reviji Esquire, kjer pa si niso želeli mazati rok z njim, zato sta ga avtorja prodala Atlanticu, še dodaja Singer.

Sorodna novica Film o skupini Queen ima novega režiserja; Bryan Singer odpuščen

"Nezanesljivo obnašanje" na snemanju

Singerja so sicer s položaja režiserja omenjene uspešnice o skupini Queen odpustili tri tedne pred koncem snemanja zaradi "nezanesljivega obnašanja", navzkriž naj bi si prišla tudi z glavnim igralcem Ramijem Malekom, ki žanje pohvale za upodobitev Freddieja Mercuryja. Singer pa se je branil, češ da je bil bolan in se v studiu "niso želeli prilagoditi" spremenjenim razmeram. Njegovo ime pa kljub temu, da je delo zaključil britanski režiser Dexter Fletcher, ostaja v napovedni in odjavni špici.

V izjavi za javnost so na akademiji Bafta zapisali, da je domnevno Singerjevo početje "popolnoma nesprejemljivo in nezdružljivo" z vrednotami, ki jih želijo zastopati. Dodali so, da sprejemajo Singerjevo zanikanje obtožb, a da bodo njegovo ime kljub temu izpustili iz nominacij, vsaj "dokler ne bo dokazano, ali navedbe držijo". Že prejšnji mesec so film zaradi obtožb proti Singerju umaknili iz izbora za nagrade na LGBT-jevskih nagradah glaad.

Singer se je podpisal pod več filmskih uspešnic, tudi akcijska spektakla X-Men in Superman se vrača, pa kritiško priznano kriminalko Osumljenih pet, za katero je bil leta 1996 nominiran za bafto. Pri tem filmu je sodeloval s Kevinom Spaceyjem, ki je zaradi podobnih obtožb o spolnih zlorabah ostal brez glavne vloge v seriji Hiša iz kart.

Bafte bodo podelili to nedeljo v Londonu, največ, kar 12 nominacij ima Ljubljena, črna satira z dvora kraljice Ane v režiji Jorgosa Lanthimosa. Dogodek bo v Royal Albert Hallu že drugo leto zapored gostila komičarka Joanna Lumley.