Bryan Singer leta 2016, na premieri filma Možje X ‒ Apokalipsa. Pri promociji Bohemian Rhapsody ni sodeloval. Foto: AP
Bryan Singer leta 2016, na premieri filma Možje X ‒ Apokalipsa. Pri promociji Bohemian Rhapsody ni sodeloval. Foto: AP

V novem poglobljenem članku, ki ga je objavila revija The Atlantic, spisala pa Alex French in Maximillian Potter, so zbrane zgodbe štirih moških, ki trdijo, da so žrtve spolnega nadlegovanja, katerega je kriv hollywoodski režiser Bryan Singer (Osumljenih pet, Možje X, Bohemian Rhapsody). Singer vse obtožbe, tako kot vedno doslej, kategorično zanika. Članek navaja odziv režiserjevega odvetnika, ki je izpostavil, da Singer nikoli ni bil aretiran in proti njemu ni bila vložena nobena obtožnica ter da zanika, da bi imel "nagnjenje ali preferenco do mladoletnih moških".

Zdaj se je režiser prek svojega predstavnika za javnost odzval tudi na novi članek. "Nobeno presenečenje ni, da je bila spričo uspeha in številnih nagrad za film Bohemian Rhapsody ta homofobna kampanja blatenja tempirana tako, da bi izkoristila njegov uspeh."

Avtorja sta članek, ki je nastajal 12 mesecev, najprej predložila reviji Esquire, ki ga je sicer odobrila, a ga nikoli ni objavila. Razloga novinarja ne poznata.

Eden od moških, ki so jima bili pripravljeni povedati svojo zgodbo, je Victor Valdovinos. Spominja se leta 1997, ko naj bi ga Singer z obljubo vloge statista povabil na snemanje kriminalke Apt Pupil. Victor, ki je bil star 13 let, se je moral sleči (za prizor tuširanja), potem pa naj bi ga režiser ‒ takrat je bil star enaintrideset let ‒ "grabil za spolovila in se drgnil ob njega". Singerjev odvetnik je za članek sporočil, da njegova stranka Valdovinosa ne pozna in da se med njima nikoli ni nič zgodilo.

Brad Renfro v filmu Apt Pupil (1998). Renfro je deset let pozneje umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Foto: IMDb
Brad Renfro v filmu Apt Pupil (1998). Renfro je deset let pozneje umrl zaradi prevelikega odmerka heroina. Foto: IMDb

Drug moški, naveden samo kot Eric, se spominja, da je Singerja tudi on spoznal leta 1997, na zabavi v režiserjevi hollywoodski vili, ko mu je bilo 17 let. Tisto noč in nato občasno še naslednjih pet let sta po njegovih besedah imela spolne odnose. (V Kaliforniji je po zakonu spodnja meja privolitve 18 let). Tretji mož, ki ga članek imenuje Andy, pripoveduje, da je bil leta 1997, ko je imel Singer z njim spolne odnose na eni od teh zabav, star 15 let.

Četrti sogovornik, Ben, se spominja, da sta se enkrat poljubljala in nato imela oralni spolni odnos, ko je bil fant star "17 ali 18 let". Po njegovih besedah je bil režiser človek, "ki ti je potisnil roke v hlače brez tvojega dovoljenja" in da je bil "plenilec na ta način, da je svoje žrtve nalival z alkoholom in nato spal z njimi".

Sodišče je Singerja že obravnavalo
Del reportaže je tudi intervju s Cesarjem Sanchez-Guzmanom, ki je leta 2017 proti Singerju vložil tožbo zaradi spolnega napada, ki naj bi se zgodil leta 2003, ko je bil fant star 17 let. Singer je že predlani, ob izidu prvih vesti o tožbi, vse Guzmanove trditve zanikal, trenutno pa primer stoji zaradi birokratskega zapleta v zvezi s tožnikovim bankrotom. (Ravno takrat, ko je Guzman vložil tožbo, je Singer izginil s snemanja filma Bohemian Rhapsody, zaradi česar je bil nato odpuščen. Sam je sicer trdil, da je moral oditi zaradi bolezni v družini.)

Singerjevo zasebno življenje se je prvič pod drobnogledom znašlo leta 2014, ko je odmevno in medijsko pokrivano tožbo proti njemu vložil Michael Egan, ki je trdil, da je Singer član
Singerjevo zasebno življenje se je prvič pod drobnogledom znašlo leta 2014, ko je odmevno in medijsko pokrivano tožbo proti njemu vložil Michael Egan, ki je trdil, da je Singer član "skupine vplivnih mož v zabavni industriji, ki vzdržujejo in eksploatirajo fante v izkrivljenem pedofilskem obroču". Foto: IMDb

Na izpitu se znajde kredibilnost ‒ žrtve
Singerjevo zasebno življenje se je prvič pod drobnogledom znašlo leta 2014, ko je odmevno in medijsko pokrivano tožbo proti njemu vložil Michael Egan, ki je trdil, da je Singer član "skupine vplivnih mož v zabavni industriji, ki vzdržujejo in eksploatirajo fante v izkrivljenem pedofilskem obroču". Egan je tožbo vložil na Havajih, kjer rok zastaranja za zločin še ni potekel (in do posilstva naj bi prišlo na Havajih.) Primer je padel zaradi nedoslednosti v njegovem pričanju, pa tudi, ker je bil Egan medtem v ločenem primeru spoznan za krivega sodelovanja pri Ponzijevi piramidi. Na koncu je možak javno obveljal za lažnivca in izsiljevalca, čeprav obstajajo mnogi indici, da je bil dejansko zlorabljan (uspešno je prestal poligraf in sedemurni intervju s psihiatrom.)

Klinični psiholog David Lisak je za The Atlantic komentiral, da tožilstvo vsako leto ovrže cel kup obtožnic na temo spolne zlorabe, "ker si je tožnik narobe zapomnil sosledje dogodkov ali pa kakšno res nepomembno podrobnost; zaradi tega cela njegova zgodba izgubi kredibilnost". Pogosta strategija obrambe pred takimi obtožbami je postalo izkoriščanje simptomov, povezanih s travmo, da bi žrtev prikazali kot neverodostojno ‒ pa naj gre za zlorabo drog, luknje v spominu ali kako nepovezano kriminalno vedenje. "Na tem ciklu je nekaj čisto samosvoje peklenskega."

Kakor koli že, sesutje Eganovega primera je bilo za Singerja dvojna zmaga, saj je v javnosti ustvarilo vtis, da je bil režiser spoznan za nedolžnega in da se mu je tožnik celo javno opravičil (čeprav se to ni zgodilo).

Sorodna novica Filmska recenzija: Bohemian Rhapsody

Karavana gre dalje: Singer ima že novo službo
Bryan Singer je kot režiser podpisan pod biografsko uspešnico Bohemian Rhapsody, ki je tudi na sporedu slovenskih kinematografov, že od novembra. Malo pred koncem snemanja so bili prisiljeni produkcijo ustaviti, ker je Singer brez dovoljenja zapustil snemanje (studio pred tem ni odobril njegove prošnje za enomesečni odmor). Režiser, ki je imel pred tem po neuradnih poročilih zelo konflikten odnos z igralcem Ramijem Malekom, je bil po tem incidentu odpuščen, kot režiser pa je vskočil Dexter Fletcher. Zaradi pravil ceha filmskih režiserjev je pod film zaradi deleža svojega prispevka še vedno podpisan Singer.

Ostalo je zgodovina: film je ogromna komercialna uspešnica, podrl je tudi rekord najdonosnejše glasbene biografije vseh časov. S podelitve zlatih globusov je odkorakal s prestižno nagrado za najboljšo dramo (producent Graham King se je v zahvali za nagrado izognil vsaki omembi človeka, ki je film režiral.) Na bližajoči se podelitvi oskarjev je Bohemian Rhapsody med drugim nominiran za najboljši film.

Kljub obtožbam, ki se v javnosti ne pojavljajo prvič, ima Singer naslednjo službo že v rokah. Za studio Millennium Films bo režiral adaptacijo stripa Red Sonja.