Slovenski predstavniki na balKamu bodo kratki igrani film Apoptoza, dokumentarni celovečerni film Zadnji ledeni lovci (na fotografiji) in igrani celovečerni film Ivan. Foto: Kolosej
Slovenski predstavniki na balKamu bodo kratki igrani film Apoptoza, dokumentarni celovečerni film Zadnji ledeni lovci (na fotografiji) in igrani celovečerni film Ivan. Foto: Kolosej
Dokumentarni film Saraj'vo zgolj s podobami in glasbo, brez izjav ali komentarja, spregovori o bosanski prestolnici, ki je v mnogih pogledih povsem unikatno mesto. Vstop na nocojšnjo projekcijo je brezplačen. Foto: IMDb
Med igranimi celovečerci bo hrvaško zastopala izvrstna drama o predsodkih in homofobiji, Ustava republike Hrvaške. Kot direktor fotografije je pri filmu Rajka Grlića sodeloval Branko Linta. Foto: Kinodvor
BalKam v Slovenski kinoteki

Filmi po izboru nacionalnih združenj direktorjev fotografije se bodo na kinotečnem platnu zvrstili do 5. novembra.

Pri izboru filmov so sodelovala nacionalna združenja direktorjev fotografije iz BiH-a (ASBH), Srbije (SAS), Makedonije (MSC), Hrvaške (HFS) in Slovenije (ZFS). Vsako nacionalno združenje je lahko predlagalo po en celovečerni igrani, dokumentarni in kratki igrani film. Pregleda filmov se bodo udeležili tudi nekateri člani in avtorji prikazanih filmov iz omenjenih združenj, s katerimi bodo po projekcijah pogovori, so sporočili iz Združenja filmskih snemalcev Slovenije (ZFS), ki projekt soorganizira s Slovensko kinoteko, zavodom Aipa, Evropsko zvezo filmskih snemalcev (IMAGO) in Društvom slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Za začetek filmski portret Sarajeva
Revijo nocoj uvaja celovečerni dokumentarni film Saraj'vo v režiji Mustafe Mustafića, ki zgolj s podobami in glasbo, brez izjav ali komentarja, spregovori o izrednem mestu, ki stoji na križišču civilizacij in odseva duh nekega prostora in časa. Glavni junaki filma so anonimni meščani Sarajeva, posneti v vseh letnih časih v obdobju petih let. Različne manifestacije in dogodki pokažejo, zakaj je to mesto resnično nekaj posebnega, piše na strani kinoteke.

Pred celovečercem bodo prikazali še kratkometražec Poglej ti njo v režiji Gorana Stolevskega, direktor fotografije je Naum Doksevski. Film pripoveduje o Aneti, ki je bolj fantovsko dekle. Nekega dne dobi nenavadno zamisel: lokalnega duhovnika hoče prepričati, da bi ji dovolil udeležbo na stoletja starem cerkvenem običaju, namenjenem izključno moškim.

Slovenska trojica
Slovenski predstavniki na balKamu bodo kratki igrani film Apoptoza (direktor fotografije je Nejc Saje, režiser Tomaž Gorkič), dokumentarni celovečerni film Zadnji ledeni lovci (direktor fotografije je Rožle Bregar, režijo podpisujeta Jure Breceljnik in Rožle Bregar) in igrani celovečerni film Ivan (direktor fotografije je Marko Brdar, režiser Janez Burger).

V nedeljo, 4. novembra, je napovedana okrogla miza na temo Delovni pogoji direktorjev fotografije, v ponedeljek, 5. novembra, pa predavanje na temo Kje je direktor fotografije v sistemu kolektivnega upravljanja avtorskih pravic?

Po Slovenski kinoteki obstaja možnost projekcij istega izbora filmov leta 2019 v kinotekah v Skopju, Zagrebu, Sarajevu in Beogradu, mogoče tudi v Prištini. Pregled filmov balKam bo tako potoval po vseh državah nekdanje Jugoslavije, vsako leto bo v drugi državi.

Balkan ni samo nekdanja Jugoslavija
Ob prvem festivalu so se odločili, da povabijo le države nekdanje Jugoslavije, pozneje je mogoča širitev in vključitev filmov iz Grčije, Romunije in Bolgarije. Direktorji fotografije na Kosovu so v procesu ustanavljanja združenja, zato so kljub temu, da združenja še nimajo, povabili predstavnika. V Črni gori pa direktorji fotografije za zdaj še niso organizirani, zato tudi niso mogli izbrati filmov, ki bi jih predstavili na balKamu.

Program je namenjen tako strokovni kot širši javnosti, vključuje projekcije, predstavitev knjige, pogovore in predavanje.

BalKam v Slovenski kinoteki